Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Maak je eigen digitale fototentoonstelling met de Erfgoedbank 2.0

www.nieuwsblad.be

3 september 2020

De regionale beeldbank Erfgoedbank MidWest steekt in een nieuw jasje. Om dit in de kijker te zetten werden in elk van de zeven aangesloten gemeenten telkens twee zitbanken opgefleurd. De campagne werd gelanceerd op een van de Izegemse zitbanken, pal voor het idyllische gebouw van Eperon d’Or.

Erfgoedbank MidWest werd in 2012 gelanceerd en groeit jaarlijks aan. “Maar de infrastructuur is intussen achterhaald en de opslagcapaciteit was veel te klein geworden”, zegt Aline Verbeeck van erfgoedcel Terf-Bie, waartoe de regionale beeldbank behoort. “Het heeft wel een hele poos geduurd vooraleer de Erfgoedbank 2.0 klaar was. Onze eisen waren dan ook niet min: de opslagcapaciteit moest gevoelig hoger, we wilden een openbrontoepassing om de kosten te drukken en het geheel moest intuïtief en laagdrempelig aanvoelen.”

Uitstap door de geschiedenis

Een opzet dat geslaagd is. Want spendeerde je in het verleden al heel wat tijd door foto na foto te bekijken, dan kan je je er nu nog veel langer bezighouden. Je kan je eigen fototentoonstelling samenstellen en delen. Talloze foto’s zijn ook aan elkaar gelinkt waardoor je een uitstap door de geschiedenis maakt.

Terf geeft al een voorzet met enkele expo’s op de startpagina www.erfgoedbankmidwest.be waaronder terug naar school. Zo duiken foto’s op van de traditionele kameel die van school tot school trok en waar leerlingen op post konden vatten of van de soepbedeling.

Kinderschoenen ontgroeid

De initiatiefnemers blijven hameren op de burger om foto’s ter beschikking te stellen. Dit leidt voortdurend tot nieuwe vondsten. “Het was een titanenwerk om al die foto’s online te zetten. Onder meer stagiairs hielpen mee en overal werden scansessies georganiseerd”, zegt Bie-voorzitter Kurt Himpe. Maar nu is het geheel de kinderschoenen ontgroeid. Sterker nog, vanaf 2021 zal de beeldbank deel uitmaken van de regionale organisatie DVV MidWest en zal ook de gemeente Wingene toetreden tot de beeldbank. Nu al prijken foto’s uit Roeselare, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Lichtervelde, Moorslede en Staden in de beeldbank. Ondervoorzitter van Bie Ria Beeusaert-Pattyn ziet het graag gebeuren. “Ook voor ons politici is de beeldbank bruikbaar voor allerlei zaken: om dossiers te stofferen of pakweg een speech voor te bereiden.”

Om het vernieuwde initiatief nog extra in de kijker te zetten werden in de aangesloten gemeenten telkens twee zitbanken in een (tijdelijk) nieuw jasje gestoken door het sociaal artistiek project De Tuin der Lusten. Waar mogelijk gaat het om banken bij erfgoedobjecten. Zo prijkt er in Izegem eentje voor Eperon d’Or. Ze kregen een label met uitleg mee.

(Frank Meurisse)