Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Klooster opent nog een laatste keer de deuren

Krant van West-Vlaanderen

11 september 2020

De komende twee zondagen kunnen liefst 160 fotografen het indrukwekkende klooster Ave Maria de Pélichy nog één keer in al haar pracht ontdekken en vereeuwigen. Tijdens Open Monumentendag worden er ook rondleidingen georganiseerd, daarna gaan de deuren onherroepelijk dicht. Een projectontwikkelaar wil de hele site nieuw leven inblazen.

Het klooster Ave Maria de Pélichy draagt een indrukwekkende geschiedenis met zich mee. De instelling werd in 1806 gelijktijdig met de gelijknamige school opgericht en werd in de loop der jaren steeds maar uitgebreid. In 1839 werd de fabelachtige Gouden Kapel gewijd, in de jaren die daarop volgden, werd die groter gemaakt en verder versierd en in 1846 kreeg ze een tweede wijding. “Het resultaat is een grote barokkapel met een rijke plafond- en muurbekleding en een monumentaal barokaltaar”, verduidelijkt erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA). “Van 1843 tot 1845 werd onder andere ook de Zilveren kapel gebouwd, een privékapel voor priester Joseph de Pélichy. De Gouden Kapel is sinds 1981 een beschermd monument, een deel van de gebouwen is sinds 2012 beschermd.”

Sinds 2013 staan de gebouwen leeg. Toen verlieten de Zusters van Maria het klooster. “Een jaar eerder woonden er nog acht kloosterzusters, in de jaren zestig waren dat er zelfs zestig. Het hoogste aantal in de geschiedenis van het klooster.”

Nederland en Berlijn

Wie de voorgevel van het klooster langs de Gentsestraat gadeslaat, kan zich niet inbeelden welke pracht en praal er achter de gevelmuren schuil gaat. Daarom organiseert de stad een fotoshoot voor beroeps- en amateurfotografen. Dat gebeurde de voorbije jaren al in het kasteel Wolvenhof, de leegstaande Paterskerk en de voormalige Drukkerij Strobbe. “Ook nu weer is de interesse overweldigend. Daarom zetten we de deuren twee zondagen lang open, want er zakken zelfs mensen uit Nederland en Berlijn naar Izegem af. Een duidelijk bewijs dat we een enorme historische troef in handen hebben.”

Die troef wordt ook in de toekomst behouden, klinkt het. “De Roeselaarse projectontwikkelaar Bouw Bossu heeft een beheersplan klaar om aan de slag te kunnen gaan met de restauratie van de historische en beschermde delen van de site. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de herbestemming van de Gouden en Zilveren Kapel, maar het is nu al duidelijk dat de verborgen parel opnieuw in ere hersteld zal worden. Een dergelijke kapel zou in een Italiaanse kunststad dagelijks honderden bezoekers over de vloer krijgen. Hier moeten we trots op zijn. De fotografen krijgen elk een tijdslot en krijgen op zondag 13 en 20 september de kans om het klooster in beeld te brengen. “Alle hoekjes zullen toegankelijk zijn”, duidt de schepen. “De prachtige Gouden en Zilveren Kapel, het art decosalon, de kloostergangen, slaap- en eetvertrekken, de technische ruimtes… Het klooster spreekt tot de verbeelding en daar kunnen we alleen maar gelukkig om zijn.”

(Philippe Verhaest)