Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegem wil van blauwe hardsteen coronamonument maken: "Hier zullen mensen tot rust kunnen komen"

Het Nieuwsblad

10 september 2020

Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft geen enkele gebeurtenis in ons land zo'n grote impact gehad op de samenleving als het coronavirus. Daarom wil het stadsbestuur dit vereeuwigen in een monument dat herdenking en troost biedt.

De puzzelstukken vallen samen in Izegem: vanuit diverse hoeken komt de vraag om iets tastbaars omtrent de coronacrisis te realiseren. Tegelijk staat een hardsteen op een centraal pleintje in de stad er onafgewerkt bij. Een ideale mogelijkheid om er een coronamonument van te maken.

“Op het grasplein tussen het Vredegerecht en Prizma Campus Middenschool Izegem staat inderdaad een grote blok blauwe hardsteen”, bevestigt schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA). “20 jaar geleden had stadsgenoot Paul Berlamont het idee om een kunstwerk te laten groeien op die plaats. Tientallen mensen en bedrijven deden een gift en zo kon de hardsteen aangekocht worden. Op Open Monumentendag in 2003 werd het standbeeld al geschonken aan de stad en kunstenaar Isidoor Goddeeris begon toen met het kappen van de steen. Door omstandigheden is het initiatief stilgevallen”, zegt schepen Himpe.

Coronaslachtoffers

Intussen werden de gesprekken met Paul Berlamont over mogelijke initiatieven hiermee terug aangeknoopt. “Hij gaat ermee akkoord dat we deze blauwe hardsteen omvormen tot een monument ter herdenking aan de coronaperiode en voor de zorg en welzijn.”

“De coronaperiode heeft ook in onze stad heel wat slachtoffers gemaakt en in veel gevallen hebben familie, vrienden en kennissen geen waardig afscheid kunnen nemen. Dan blijft het verdriet des te meer hangen”, zegt schepen van Welzijn en Zorg Ann Van Essche (CD&V). “We moeten denken aan de geestelijke gezondheid van onze inwoners. Een plaats in de stad waar de mensen even tot rust kunnen komen of iemand kunnen gedenken zou fijn zijn.”

Gedenksteen

Ook raadslid Nick Verschoot (N-VA) deelt die mening. “Alle inwoners werden of worden op de een of andere manier getroffen door besmetting, een overlijden, minder menselijk contact. Ook heel wat bedrijven en handelszaken werden getroffen”, zegt hij. “De laatste gebeurtenis die zo'n grote invloed had op onze stad was de Tweede Wereldoorlog. Met een aandenken aan de coronaperiode kunnen we de veerkracht, de hoop en de solidariteit in deze moeilijke tijden vereeuwigen.”

Er wordt nu uitgekeken naar een kunstenaar voor het coronamonument. “Ik ben ervan overtuigd dat we een kunstenaar aan het werk kunnen zetten om de blauwe hardsteen de nodige symboliek te geven en om te vormen tot een waardig kunstwerk”, besluit schepen Himpe.

(Frank Meurisse)