Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegem legt alvast corona-archief aan: "We mogen dit niet vergeten"

Het Nieuwsblad

8 mei 2020

“Sinds WO II heeft geen enkele gebeurtenis in de hedendaagse geschiedenis zo'n grote impact gehad op onze stad en dat willen we in het stadsarchief vastleggen”, zegt schepen Kurt Himpe (N-VA). De stad voorziet in een speciaal formulier voor digitale info.

“Deze crisisperiode wordt vaak vergeleken met de situatie honderd jaar geleden, toen de Spaanse griep tekeerging. In het stadsarchief vinden we nauwelijks iets terug over die periode en we willen vermijden dat hetzelfde gebeurt met de coronaperiode”, zegt schepen van Archief Kurt Himpe.

De heemkundige kring Ten Mandere heeft wel een belangrijk en uitgebreid krantenarchief. “In De Iseghemnaar van 14 februari 1920 vonden we een artikel dat ons een beeld geeft van de maatregelen die in die periode genomen werden, maar dat is dan ook zowat het enige wat overblijft.”

De kans om info vast te leggen willen ze in Izegem geen tweede keer missen. “Het archief is het collectief geheugen van de stad. Het is de bedoeling om een collectie aan te leggen die een beeld geeft van de impact van deze coronacrisis en de vele gebeurtenissen die ermee gepaard gaan, zodat toekomstige generaties kunnen leren over deze crisisperiode”, vertelt Himpe. “We willen verhalen en foto's niet laten verloren gaan.”

Heel wat documentatie is digitaal beschikbaar zoals op websites en foto's op Facebook of Instagram. “We denken te gemakkelijk dat deze informatie voor eeuwig bewaard blijft, maar de kans is bijzonder groot dat ook dit verloren gaat”, waarschuwt de schepen.

Filmpjes en foto's

Het bestuur roept daarom alle Izegemnaren op om mee te werken het digitale en papieren verhaal van de coronacrisis te bewaren. “Het verhaal over de impact op de buurt, op het openbare leven en op de werksituatie, filmpjes of foto's van verlaten straten en pleinen. Daar horen telkens de nodige gegevens van de indiener bij, maar ook wie eventueel op de foto's staat en waarover het precies gaat”, somt archivaris Leen Breyne van de Intergemeentelijke Archiefdienst DVV Midwest op. “Daarmee kan een breed beeld gevormd worden over deze periode.”

Voor het verzamelen van de digitale informatie werd een formulier gemaakt op de webpagina van het stadsarchief. Papieren informatie kan na de coronamaatregelen afgegeven worden in het stadhuis ter attentie van het stadsarchief.

INFO

Insturen van digitale informatie op formulieren.izegem.be/corona-inzenden-media

(Frank Meurisse)