Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegem krijgt monument om coronaperiode te herdenken

www.kw.be

9 september 2020

De stad Izegem plaatst een monument om de coronaperiode te herdenken. Het initiatief komt van N-VA-gemeenteraadslid Nick Verschoot.

Het coronavirus sloeg de voorbije maanden overal hard toe. "Ook in onze stad", zegt gemeenteraadslid Nick Verschoot (N-VA). "Alle inwoners werden of worden op de een of andere manier getroffen door besmetting, een overlijden, minder menselijk contact en ook heel wat bedrijven en handelszaken voelen de impact."

"In veel gevallen wordt het menselijke contact beperkt, de zorgsector kwam onder grote druk en ook de bewegingsmogelijkheden zijn aan banden gelegd. De laatste gebeurtenis die zo'n grote invloed had op onze stad, was de Tweede Wereldoorlog. Met tal van verwijzingen zoals een gedenksteen over de veldslag in Emelgem, het monument ter ere van de oorlogsslachtoffers en de blauwe kapelletjes in het straatbeeld worden deze donkere bladzijden uit onze geschiedenis niet vergeten. Met een aandenken kunnen we de veerkracht, de hoop en de solidariteit in deze moeilijke coronaperiode vereeuwigen."

Dat beaamt ook schepen van Welzijn en Zorg Ann Van Essche (CD&V). "De coronaperiode heeft ook in onze stad heel wat slachtoffers gemaakt en in veel gevallen hebben familie, vrienden en kennissen geen waardig afscheid kunnen nemen. Dan blijft het verdriet des te meer hangen. We moeten ook aan de geestelijke gezondheid van onze inwoners denken. Een plaats in de stad waar mensen even tot rust kunnen komen en iemand gedenken, zou fijn zijn."

Paul Berlamont

Schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA) heeft een concreet plan klaar. "Op het grasplein aan Prizma Campus Middenschool Izegem staat een grote blok blauwe hardsteen. Twintig jaar geleden had Paul Berlamont het idee om een kunstwerk te laten groeien op die plaats. Tientallen mensen en bedrijven deden een gift en zo kon de hardsteen aangekocht worden."

"Op Open Monumentendag in 2003 werd het standbeeld geschonken aan de stad en kunstenaar Isidoor Goddeeris begon toen met het kappen van de steen. Door omstandigheden is het initiatief stilgevallen. Enkele maanden geleden had ik al een gesprek met Paul Berlamont over mogelijke initiatieven en nu vallen de puzzelstukken samen. Hij gaat akkoord dat we deze blauwe hardsteen omvormen tot een monument ter herdenking aan de. Ik ben ervan overtuigd dat we een kunstenaar aan het werk kunnen zetten om de blauwe hardsteen de nodige symboliek te geven."

(Philippe Verhaest)