Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Corona-archief telt al heel wat inzendingen

www.nieuwsblad.be

31 juli 2020

Het Izegemse stadsarchief ontving sinds begin mei al heel wat inzendingen om de coronaperiode voor de toekomst vast te leggen. De stad had hiervoor een oproep gelanceerd om te vermijden dat over bepaalde periodes in de geschiedenis geen info meer voorhanden zou zijn.

Het gaat vooral om fotomateriaal dat de ongewone situatie van de voorbije maanden in beeld brengt dat wordt ingestuurd, tot grote tevredenheid van het stadsbestuur. “Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft geen enkele gebeurtenis in de hedendaagse geschiedenis zo’n grote impact gehad op onze stad”, zegt schepen van Archief Kurt Himpe (N-VA).

“Het archief is het collectieve geheugen van onze stad. Het is de bedoeling om een collectie aan te leggen die een beeld geeft over deze impact en de vele gebeurtenissen, zodat toekomstige generaties kunnen leren over deze crisisperiode.”

Iedereen kan meewerken

“Iedereen kan dus meewerken om het digitale en papieren verhaal van het coronavirus te bewaren. Het verhaal over de impact op de buurt en op het openbare leven, op de werksituatie, filmpjes of foto’s van verlaten straten en pleinen, met vermelding van de nodige gegevens van de indiener, maar ook wie eventueel op de foto’s staat en waarover het precies gaat. Daarmee kan dan een breed beeld gevormd worden over deze periode”, zegt archivaris Leen Breyne van de Intergemeentelijke Archiefdienst DVV Midwest.

“Voor het verzamelen van de digitale informatie werd een antwoordformulier gemaakt op de webpagina van het stadsarchief. Papieren informatie kan afgegeven worden in het stadhuis ter attentie van het stadsarchief.”

Naast het stadsarchief van Izegem verzamelen ook het stadsarchief van Brugge, Roeselare en Kortrijk documentatie over de coronaperiode. Ook de Universiteit Antwerpen, het AMSAB-Instituut voor Sociale Geschiedenis, Liberas en het FelixArchief leggen een corona-archief aan.

Voor inzendingen: https://formulieren.izegem.be/corona-inzenden-media/

(Frank Meurisse)