Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Van Chileense cowboylaars tot Maleisische slipper: Eperon d'Or stelt exotische schoenen en borstels tentoon

www.hln.be

13 november 2019

Stadsmuseum Eperon d’Or pakt van vrijdag 15 november tot en met april 2020 uit met de nieuwe tentoonstelling ‘Verhaal mondiaal’. Het zet vijftig etnische schoenen en borstels uit de collectie in de kijker.

Een stoere Chileense cowboylaars met een puntig wielspoor, een fijne Maleisische slipper uit het einde van de negentiende eeuw bezet met honderden blinkende pareltjes, prachtig geborduurde Chinese schoentjes voor ingebonden voetjes. “Het zijn maar enkele voorbeelden uit de museumcollectie met driehonderd etnische schoenen en borstels die sinds het verhuizen naar de nieuwe site Eperon d’Or het daglicht nog niet hebben gezien”, zegt museumschepen Kurt Himpe.

“Daarvan stellen we er nu vijftig tentoon. Deze etnografische voorwerpen zijn door de jaren verzameld via allerlei schenkingen en aankopen in heel de wereld. Het ontstaan van deze collectie hangt nauw samen met het ontstaan van het museum. We willen de Izegemse schoen- en borstelnijverheden huldigen en tegelijk situeren in de wijde wereld.”

Dat het museum meer is dan louter Izegemse schoenen en borstels bewees het eerder al met onder andere een internationale schoenconferentie. Aan de tijdelijke expo ‘Verhaal Mondiaal’ werkten ook tien streekgenoten met buitenlandse roots mee om een aantal collectiestukken te selecteren die hen nauw aan het hart liggen.

(Valentijn Dumoulein)