Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Standbeeldje De Pekker al voor tweede keer van sokkel gestolen in Marktstraat

Het Nieuwsblad 

24 september 2019

Er is geen enkel spoor van het beeldje van De Pekker dat op de hoek van de Marktstraat en de Gentsestraat in Izegem zou moeten staan. Enkel de sokkel is overgebleven. De stad deed inmiddels aangifte van diefstal bij de politie.

Het is een vreemd gezicht op de hoek van de Marktstraat en de Gentsestraat in Izegem: daar staat een sokkel zonder beeld. En dat is eigenlijk al een paar maanden zo, maar door de werken in de straat leek niemand dat vreemd te vinden. Er is intussen geen enkel spoor meer van het bronzen kunstwerk dat erop stond.

“Het beeld is gestolen”, bevestigt schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA). Het werd in het kader van de heraanleg van de Marktstraat al eens weggenomen, maar nadien netjes teruggeplaatst. Nu lijkt het helemaal in rook opgegaan. “Het kunstwerk werd eind 2017 tijdelijk weggenomen naar aanleiding van de werken voor de nutsleidingen in de Marktstraat”, bevestigt de schepen. “Het beeldje stond niet meer vast en de vrees was dat het beschadigd zou raken. Daarom werd het verwijderd. Begin 2018 keerde het terug op zijn sokkel.”

Aannemers weten van niets

Enkele maanden geleden werd vastgesteld dat het beeld weer verdwenen is. Velen dachten dat het weer te maken had met de heraanleg van de Markstraat. Maar nu navraag bij de diensten en bij verschillende aannemers die aan de slag waren in de Markstraat niets oplevert, heeft het stadsbestuur aangifte gedaan bij de politie. “Wegens diefstal”, zucht schepen Himpe.

Het pekkersbeeldje, dat eigenlijk een kleine broer is van het pekkersbeeld dat sinds 1989 op de Grote Markt prijkt, stond er sinds 1994 en is een werk van kunstenaar Marc Claerhout.

'Traditie'

De stad sleept al een lange 'traditie' van verdwenen kunstwerken met zich mee. In 2007 waren twee van de drie beelden van de olympische kampioenen Filip Bardoel en Ulla Werbrouck aan de ingang van het Izegemse zwembad plots weg. In 2000 was het grote Pekkersbeeld op de Grote Markt spoorloos, maar het dook even later op in een revue. Onder meer toenmalig burgmeester Willy Verledens was ervan op de hoogte.

Minder goed verging het de in 2011 ontvreemde vogels die het kunstwerk De Ontmoeting vormden op de Bosmolens. Een Bulgaar werd later in de buurt van een handel in oud ijzer betrapt met stukken van het kunstwerk. Ook het nu verdwenen beeldje werd al eens eerder ontvreemd. “In 2001 moet dat geweest zijn”, zocht schepen Himpe op. “Toen kwam de politie de dader op het spoor. Hopelijk vinden we het kunstwerk nu ook terug”, besluit hij.

Sinds kort hangt er pal tegenover de locatie van de recentste diefstal een camera, maar dat was nog niet het geval op het moment van de misdaad.

(Frank Meurisse)