Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Stad investeert in digitalisering historisch archief

www.hln.be

19 november 2019

De stad gaat de komende jaren 64.000 euro investeren in het historisch archief. “We gaan de aktes van de burgerlijke stand en de bevolkingsregisters digitaliseren”, verduidelijkt archiefschepen Kurt Himpe (N-VA).

Het stadsarchief wordt steeds populairder. Het aantal aanvragen verdubbelde in één jaar tijd. Per week is er gemiddeld een aanvraag om het archief te raadplegen. “In de meeste gevallen gaat het om stamboomonderzoek”, zegt coördinator van de Intergemeentelijke Archiefdienst IGA Leen Breyne. “Daarnaast zijn er ook meer en meer aanvragen voor historisch onderzoek en in mindere mate voor bouwonderzoek.”

Wie het stadsarchief online wil raadplegen kan sinds begin dit jaar gebruik maken van het Provinciaal Beheerprogramma voor Archieftoepassingen (Probat). Op dit moment staan er ongeveer 3.000 zaken in die inventaris.

In de bibliotheek bevindt zich ook een schaduwarchief met geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes uit Izegem, Emelgem en Kachtem tot 1914. Dat schaduwarchief werd tijdens de vorige jaren gemiddeld 120 keer per jaar geraadpleegd. Door de online inventaris, de verdere digitalisering van de aktes en het online platform verwacht de stad de volgende jaren nog meer aanvragen.

(Valentijn Dumoulein)