Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegemse beiaard mag 250 kaarsjes uitblazen

Krant van West-Vlaanderen

22 maart 2019

De beiaard in de Sint-Tillokerk werd exact 250 jaar geleden geďnstalleerd. Nog elke dag weerklinkt de beiaardmuziek over het centrum van Izegem. “Dit stukje cultureel erfgoed moeten we koesteren”, zegt schepen Kurt Himpe.

Al rond 1550 was er sprake van een soort klokkenspel in Izegem, maar het was nog wachten tot 1768 voor de eigenlijke oprichting van een volwaardige beiaard. “Toen werden een aantal oudere klokken versmolten en een nieuwe reeks klokken besteld in Doornik”, legt schepen van Cultuur- en Erfgoed Kurt Himpe (N-VA) uit. “Dit werkjaar vieren we dus de 250ste verjaardag van onze beiaard.”

In de top van de toren van de Sint-Tillokerk hangen in totaal 47 klokken, goed voor een totaalgewicht van tien ton. In 1971 werd de volledige klokkenreeks naar de gieterij Van Aerschodt in Leuven gebracht om een grondige restauratie te ondergaan. Twee jaar later, op 15 november 1973 werd de beiaard opnieuw ingehuldigd.

Dit jaar is het ook exact 95 jaar geleden dat de nieuwe beiaard het levenslicht zag. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de klokken immers geroofd door de Duitse bezetter. Slechts vier klokken bleven er hangen. Na de oorlogsjaren werden ruim dertig nieuwe exemplaren in de toren gehesen en in 1924 werd de nieuwe beiaard officieel ingespeeld. In 1925 en 1938 werd de beiaard verder uitgebreid en in 1939 werden zo goed als alle klokken naar een gieterij in Doornik gebracht om er herstemd te worden.

Twee stadsbeiaardiers

Izegem heeft ondertussen een lange traditie wanneer het over beiaardmuziek gaat. “Sinds 1983 zijn er elk jaar beiaardconcerten. Die starten in juni en vinden telkens vijf maandagen na elkaar plaats. Binnenkort zullen we ook het programma voor dit jaar bekend maken.” Vorig jaar werd naar aanleiding van het einde van de Eerste Wereldoorlog een wedstrijd georganiseerd voor nieuwe melodieën voor het automatisch spel van de beiaard. “Leerlingen van de kunstacademie Art’Iz zorgden voor enkele nieuwe winterdeuntjes die sinds 11 november over de stad weergalmen. Vanaf 1 april worden die opgevolgd door vier zomermelodieën.”

Naast het automatisch spel, dat om het kwartier weerklinkt, kan de stad ook beroep doen op twee stadsbeiaardiers. Koen Cosaert is al sinds 1990 een vaste waarde en in 2014 werd ook zijn zoon Florian aangesteld.

Fresco’s

Niet enkel tijdens WO I was de Izegemse beiaard het doelwit van de Duitsers, ook gedurende de Tweede Wereldoorlog liet de bezetter er zijn oog op vallen. “Tijdens de nieuwe opeisingsgolf in 1943 mochten de klokken uiteindelijk blijven hangen. Bij het klavier in de toren werden toen ook prachtige fresco’s aangebracht, waaronder een panoramabeeld met volkse taferelen. De plaatselijke kunstenaars René Demoen en Hubert Stevens voerden die opdracht uit en vermeden zo om verplicht tewerkgesteld te worden in Duitsland.”

“Hier willen we iets mee doen, maar het is jammer genoeg niet mogelijk om de beiaard en de toren toegankelijk te maken voor het publiek. De wenteltrap naar de top is daar veel te smal voor. Een fotoreeks tijdens de beiaardconcerten is wel een optie, maar de concrete uitwerking moeten we nog bekijken. Maar dit stukje Izegems cultureel erfgoed willen we ook de komende jaren verder blijven koesteren.”

Wie lid wil worden van de werkgroep beiaardconcerten, kan mailen naar kurt.himpe@izegem.be.

(Philippe Verhaest)