Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Borstelpionier Eduard De Ryckere krijgt herdenkingsplaat

www.hln.be

11 oktober 2019

Heemkring Ten Mandere, de Vrienden van de Izegemse Musea en het museum Eperon d’Or hebben tijdens een Erfgoedcafé een herdenkingsplaat voor borstelpionier Eduard De Ryckere aan de stad geschonken. Die zal straks aan zijn graf prijken.

Nadat vorig jaar tijdens het Erfgoedcafé een gedenkplaat voor de grondlegger van de schoenindustrie Eduard Dierick geschonken werd, nam schepen van Erfgoed en Musea Kurt Himpe (N-VA) dit jaar een gedenkplaat voor Eduard De Ryckere in ontvangst. 

Tijdens de officiële overhandiging was ook Jean De Ryckere aanwezig, het laatste lid van de familie De Ryckere die in Izegem woonde. De gedenkplaat zal aan het graf van De Ryckere geplaatst worden. “Een mooi eerbetoon voor een belangrijk figuur die van groot belang was voor de historische borstelnijverheid, die samen met de schoenindustrie Izegem groot heeft gemaakt”, zegt Himpe.

Borstelbedrijf De Ryckere was meer dan honderd jaar gevestigd in de stad. Het herenhuis in cottagestijl uit 1923 in de Kasteelstraat is een stille getuige van dit eens zo bloeiende bedrijf. Dankzij Eduard De Ryckere is de borstelnijverheid definitief overgestapt van een ambachtelijke aanpak naar industrialisatie. Dat betekende ook een grote stijging van de werkgelegenheid en de welvaart in de stad.

(Valentijn Dumoulein)