Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Beiaard speelt muziek van Dylan en Kraftwerk

De Standaard

7 juni 2019

De stad Izegem viert de 250ste verjaardag van zijn beiaard op een heel aparte en moderne manier. Zo komt er onder meer een livestream.

250 jaar geleden werd de Izegemse beiaard opgericht. Na al die jaren wordt het instrument in de toren van de Sint-Tillokerk gekoesterd.

“Het is een prachtig stuk erfgoed dat we in onze stad levendig willen houden. De jaarlijkse concertenreeks is een uitstekende gelegenheid om de beiaardmuziek in de kijker te zetten”, zegt schepen van Cultuur en Erfgoed Kurt Himpe (N-VA).

De concerten kunnen idealiter beluisterd worden op de speciaal daarvoor ingerichte luisterplaats op het Bad Zwischenahnplein, ver van verkeer en storende geluiden. 

Nieuw dit keer is dat de luisteraar de beiaardier ook zal kunnen zien. Er wordt een livestream gelegd tussen de toren en de luisterplaats.

Maar de beiaard slaat nog meer moderne wegen in. Qua muziekkeuze wordt de link gelegd tussen heden en verleden. “Het eerste concert op pinkstermaandag wordt uitgevoerd door Kenneth Theunissen die beiaardier is van Gent en Hasselt", zegt stadsbeiaardier Koen Cosaert.

"Hij brengt een ode aan de tien jaar geleden overleden Ramses Shaffy. Het concert wordt begeleid door Geerwin Vandekerckhove die passende verhalen brengt."

Chopin 

Op 17 juni is Luc Rombouts, beiaardier van de KU Leuven en stadsbeiaardier van Tienen, te gast. Naast werk van Chopin en Tsjaikovsky brengt Rombouts ook popsongs van Billy Joel, Bob Dylan en Kraftwerk, stuk voor stuk getransformeerd tot geschikte beiaardmuziek. Zijn concert wordt begeleid door Lieven Vanlerberghe, leraar woord aan de Izegemse Kunstacademie Art’Iz.

Ook de twee Izegemse stadsbeiaardiers komen aan bod. Koen Cosaert speelt op 24 juni terwijl Lieselot Daenens en Mieke Wylin, beiden leraars drama aan Art’Iz, voor verhalen zorgen. 

Jongste beiaardier

Ook op het concert van 1 juli wordt de beiaard bespeeld door Koen Cosaert. Simon Allosserie, die zijn opleidingen altsaxofoon, piano en zang summa cum laude afsloot aan de Izegemse academie, zorgt voor de begeleiding van het concert.

De jongste beiaardier van het land sluit de concertreeks af op 8 juli. Florian Cosaert, zoon van Koen, speelt beiaardmuziek uit Amerika, avondmuziek en een reeks evergreens. Dat concert wordt begeleid door de broers Kobe en Benjamin Sercu. Ze brengen in avant-première enkele liedjes van de eigen plaat ‘Kom Bluf Gerust’ die in het voorjaar van 2020 verschijnt.

(Frank Meurisse)