Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Te veel ongevallen hier: de lichten worden aangepast

Krant van West-Vlaanderen

27 april 2018

Na een zoveelste ongeval op de nieuw aangelegde verkeerswisselaar met de E403, grijpt het Agentschap Wegen en Verkeer in : de verkeerslichten worden voorzien van een extra tijd om beschermd links af te slaan van de N36 (Rijksweg).  

Dinsdag was het hier alweer prijs: iets voor zeven uur reed Olivier A. (27) uit Roeselare met zijn BMW 320 cabrio op de Rijksweg van Izegem richting Roeselare. Plots zag hij de vrachtwagen met aanhangwagen van recyclagebedrijf Vanheede Environmental Group voor zich opduiken.

Chauffeur Bryan B. (28) uit Izegem kwam uit de tegenovergestelde richting en sloeg links af, de oprit van de snelweg E403 richting Brugge op.

De BMW knalde in de flank van de vrachtwagen en raakte daarbij de mazouttank. Die sloeg lek waardoor zo’n honderd liter mazout in de riolering terecht kwam. Het was al het dertiende ongeval op dit knooppunt.

Na twee ongevallen op dezelfde dag eind augustus vorig jaar, trok de Izegemse mobiliteitsschepen Kurt Himpe bij AWV al aan de alarmbel met de vraag of er geen ingrepen konden gebeuren om de duidelijkheid op het knooppunt te verhogen. Een onderzoek maakte toen duidelijk dat er verkeerstechnisch met de verkeerslichten en de werking ervan niets fout was. Ook de inrichting van het knooppunt bleek in orde. Maar telkens vonden de ongevallen plaats door een verkeerde inschatting van een automobilist. Wie links die de autosnelweg wil opdraaien, denkt vaak onterecht dat hij dat ongehinderd kan doen en dat het verkeerslicht voor de tegenliggers op rood staat. Maar wie de wegcode goed kent, die weet dat dit alleen maar geldt wanneer ook een ontruimingspijl oplicht.

“Er was een element dat voor verwarring zorgde”, klinkt het bij Dirk Vanhuysse van AWV. “Het eerste groene, ronde verkeerslicht geeft misschien een vals gevoel van veiligheid voor de automobilisten op de voorsorteerstrook. Daarom zal nog voor het bouwverlof boven die voorsorteerstroken een apart verkeerslicht met een pijl komen te hangen. Die pijl zal pas groen oplichten als de verkeerslichten voor de tegenliggers rood zijn. Wie rechtdoor wil rijden, zal dus vroeger groen licht krijgen dan diegenen die links de snelweg willen oprijden.”

Maar wie linksaf wil, zal dus geduldig zijn beurt moeten afwachten, ook al komt er geen tegenligger af.

(LSI)