Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Stiekeme vrijages aan kanaal worden overgedaan

Het Nieuwsblad

6 november 2018

Liefst 350 Izegemnaars leggen de laatste hand aan de derde editie van de cultuurwandeling. In Deugd en Vreugd start waar de vorige editie eindigde en zoomt in op het interbellum.

Na de vorige succesvolle edities duikt Izegem voor de derde keer in de geschiedenis met een cultuurwandeling. De vorige edities lokten telkens meer dan 2.500 bezoekers en opnieuw moet het een groots spektakel worden. Liefst 350 stadsgenoten werken zich uit de naad om het publiek vier uur lang een mix van amusement, geschiedenis en cultuur aan te bieden.

“In 2010 was er de eerste editie Echte adel in 't gemoed, die een eerbetoon was aan de familie de Pélichy”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA). “In 2014 volgde Broos en Boos, waarin Izegem honderd jaar in de tijd terugkeerde en de oorlogsjaren belicht werden. De derde editie In Deugd en Vreugd start waar de vorige wandeling eindigde: het interbellum. Als thema wordt ingezoomd op het industriële verleden van de stad”, verduidelijkt schepen Himpe.

Fascinerende periode

De cultuurwandeling is een project van cultuurbeleidscoördinator Nele Descheemaeker, regisseur Bart Cafmeyer en scenarist Stefan Vancraeynest. “De wandeling start uiteraard aan Eperon d'Or, waar de bezoeker al direct ontvangen wordt door een roddeltante en er een link gelegd wordt tussen het einde van de Eerste Wereldoorlog en de kiem voor de Tweede Wereldoorlog”, zegt Descheemaeker.

Regisseur Bart Cafmeyer: “In de Brugstraat aan de Zuidkaai wordt de oude brug tot leven gebracht, want die brug en het kanaal speelden een belangrijke rol in het industriële verleden van onze stad. Het was een fascinerende periode voor Izegem. Elementen uit die tijd zijn nog altijd in het straatbeeld te zien.”

Ook anekdotes uit het interbellum worden in de wandeling verwerkt. Zo bleek 't Stil Ende aan de Zuidkaai een ideale plaats voor verliefde koppeltjes. De vrijages komen ook aan bod tijdens de evocatie. “Woordelijk dan toch”, verduidelijkt de regisseur.

“Het arbeidersbestaan uit die tijd, het bloeiende muziekverenigingsleven, de volkse liederen, noem maar op: de vele toneelverenigingen, koren, dansverenigingen, Kunstacademie Art'Iz en een hele reeks diensten, verenigingen en eigenaars van gebouwen werken mee om dit allemaal weer tot leven te wekken.

“Borstelmaker of schoenmaker: het maakte wel degelijk een verschil in die tijd en niet alleen de schoen- en borstelnijverheid maar ook de meubelindustrie bloeide in de jaren 1930”, geeft scenarist Vancraeynest nog mee.

Deelnemen aan de cultuurwandeling kan tijdens de weekends van vrijdag 16 november tot zaterdag 1 december. Tickets kunnen worden gekocht via de webshop of in De Leest, Eperon d'Or en de bibliotheek en kosten 30 euro, vrijetijdspashouders en kinderen onder twaalf jaar betalen 15 euro.

(Frank Meurisse)