Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Stad zet inventaris historisch archief online

Het Laatste Nieuws

6 december 2018

Het historisch stadsarchief van de stad zet binnenkort de deuren figuurlijk open. "Dankzij een optimalisatie van de werking kunnen we deze stap zetten", zegt erfgoed- en archiefschepen Kurt Himpe (N-VA). "Nu kan iedereen online een aanvraag doen, zonder te weten of er wel iets te vinden is over het onderwerp. De opmaak van de inventaris was een jarenlang werk dat in handen kwam van de heemkundige kring Ten Mandere. Bij de start van deze bestuursperiode was er nog geen sprake van een archiefwerking. Met de oprichting van de archiefdienst in 2015 en de samenwerking met de heemkring zijn we er in geslaagd een volwaardige archiefwerking uit te bouwen", vertelt Himpe. 

Tijdens de inventarisatie doken ook stukken op die hiaten opvullen over de geschiedenis van Izegem. "De gevonden disrekeningen zullen onderzoekers in staat stellen Izegem tijdens de vroege zestiende eeuw verder in kaart te brengen", zegt archivaris Bertrand Nolf van Ten Mandere. "Ook een verloren gewaand deel van het landboek van Izegem is opgedoken en maakt het mogelijk de demografische geschiedenis van onze stad in de achttiende eeuw te vervolledigen." 

Er werden ook brieven teruggevonden van Izegemse soldaten die dienst deden onder Napoleon uit de periode na de Franse Revolutie en ook over WO I bleek meer aanwezig te zijn dan werd gedacht.

(Valentijn Dumoulein)