Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Kurt Himpe (N-VA) wil voormalig waterleidingnetwerk inzetten tegen waterschaarste

www.kw.be

6 maart 2018

Provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) stelt voor om het voormalige waterleidingnet en watertoren van de Verenigde Roters opnieuw te activeren. "Vorig jaar werd de provincie getroffen door grote waterschaarste en met dit waterleidingnet, dat van het kanaal Roeselare-Leie tot Sint-Eloois-Winkel loopt, kunnen landbouwers water capteren."

Het leidingsysteem werd door twaalf vlasondernemers uit Izegem, Sint-Eloois-Winkel en Lendelede in 1958 aangelegd en bestaat uit een netwerk van 8,5 kilometer lang en een watertoren. Die moesten water aanleveren voor het warmwaterroten, een techniek bij het verwerken van vlas.

Eind 2013 werd het systeem buiten werking gesteld en in 2014 werd naar aanleiding van Open Monumentendag een brochure gepubliceerd en een infobord aan de watertoren in de Klaregrachtstraat geplaatst.

"Heel wat landbouwers halen tijdens een periode van droogte water uit het kanaal", klinkt het bij Kurt Himpe. "Door het opnieuw activeren van het leidingsysteem kunnen landbouwers ten zuiden van het kanaal gemakkelijker aan water geraken, want door de klimaatwijziging is de kans op lange droge periodes reŽel. Na vorig jaar is het duidelijk dat we op verschillende plaatsen in de provincie captatiepunten voor water zullen moeten realiseren of activeren."

De provinciale gebiedsgerichte diensten bevestigden tijdens een commissievergadering dat er hierover al contact was met De Vlaamse Waterweg. "Bij het buiten werking stellen van het leidingsysteem is ter hoogte van het kanaal een deel van het buizenstelsel gebetonneerd. Vorig jaar werd tijdens de droogteperiode met een pomp opnieuw water in het stelsel gebracht, maar toen bleek dat er een lek was. Er zal moeten onderzocht worden wat de kostprijs is om het systeem opnieuw te activeren en op welke manier dit opnieuw kan gerealiseerd en gefinancierd worden."

(Philippe Verhaest)