Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

28.000ste bezoeker mooi verjaardagsgeschenk voor Eperon d'Or

Het Nieuwsblad 

2 juni 2018

Het museum Eperon d'Or in de Prins Albertlaan bestaat vandaag zaterdag een jaar. Het mooiste geschenk kwam er eigenlijk vrijdag al. Toen mocht het museum de 28.000ste bezoeker verwelkomen.

“Jullie ticketjes goed bijhouden, ze zullen nog van pas komen”, riep de juf de leerlingen van de afdeling schilderwerk van het MSKA in Roeselare toe voor ze het museum Eperon d'Or binnenstapten. Even later kwamen ze inderdaad van pas. Eén leerling, Dayron De Clercq (16) uit Wingene had immers ticket nummer 28.000 in zijn zakken. Van schepen van Musea Kurt Himpe (N-VA) kreeg hij een goodiebag met daarin onder meer tickets voor De Leest, het zwembad en voor het museum... “Om het bezoek nog eens rustig over te doen”, klonk het.

Sinds vernieuwing boomt het museum. Vandaag zaterdag is Eperon d'Or precies één jaar open en in die periode is het aantal bezoekers spectaculair gestegen. “In vergelijking met het vroegere borstel- en schoeiselmuseum gaat het om een verdrievoudiging. We kunnen dus zeker stellen dat Eperon d'Or een succes is.”

Slippers maken  

Het is niet alleen het prachtige art-decogebouw op zich dat heel wat bezoekers aantrekt, het vernieuwde concept zet de geschiedenis van de schoenen- en borstelindustrie van de stad opnieuw op de kaart en blijkt een ferme toeristische troef. Maar er wordt ook naar de toekomst gekeken. Om het aantal bezoekers op peil te houden en om mensen die al eens zijn langsgekomen opnieuw over de vloer te krijgen. “Dit jaar staat nog een aantal grootse activiteiten op de planning”, verduidelijkt conservator Hilde Colpaert.

“Tijdens de zomervakantie is er de zomerzoektocht van Vlieg en er zijn twee workshops voor volwassenen om slippers en handtassen te maken. In het najaar komt er opnieuw een cultuurwandeling die de historische bedrijvigheid in onze stad vanaf de Eerste Wereldoorlog in de kijker zal zetten.” In november wordt Eperon d'Or ook internationaal op de kaart gezet doordat de Internationale Schoenconferentie, die vroeger in het Tsjechische Zlin plaatsvond, naar Izegem verhuist.

Stoom en Stroom

De industriële erfgoedsite omvat niet alleen Eperon d'Or dat het streekbezoekerscentrum en een ruime schoenen- en borstelcollectie huisvest, maar ook de elektriciteitscentrale met de grootste bewaarde stoommachine van het land. “Ook daarvoor liggen er concrete toekomstplannen op tafel”, zegt de schepen. “Met de restauratie van het gebouw en de schoorsteen willen we het museum Stoom en Stroom uitbouwen tot een tweede toeristische trekpleister.”

Maar eerst is een verjaardagsfeestje aan de orde. Bezoekers worden verwend met een passend verjaardagsgeschenk en op de balie prijkt een prachtige schoencollectie in... suikergoed.

(Frank Meurisse)