Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Laatste machines verhuisd naar Eperon d'Or

Het Laatste Nieuws

15 februari 2017

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar de officiŽle opening van stadsmuseum Eperon d'Or is eindelijk in zicht. Na problemen met de vorige aannemer is de achterbouw nu eindelijk afgewerkt. Ook de verhuis van de enorme machines uit de borstel- en schoennijverheid is achter de rug. Het museum opent op 2 juni de deuren.

Eperon d'Or moet een van de toeristische en culturele paradepaardjes van de stad worden. Het stadsmuseum, dat een blik werpt op de ooit roemrijke schoen- en borstelindustrie, opende vorig jaar al voor enkele maanden de deuren, maar is nu gesloten om ook de achterbouw volledig af te werken. Dat achterliggende fabrieksgebouw moest aanvankelijk ook vorig jaar de deuren openen, maar bij werken bleek dat de vorige aannemer liefst 51 fouten gemaakt had. Toen werd in allerijl een nieuwe aannemer aangesteld en die heeft de klus ondertussen tot een goed eind gebracht.

Vijf ton

"Daardoor konden we de voorbije dagen alle machines die nog in het oude borstel- en schoenmuseum stonden eindelijk naar hun nieuwe thuis in Eperon d'Or brengen", glunderen conservator Hilde Colpaert en cultuurschepen Kurt Himpe (N-VA). "Geen sinecure, want het ging vaak om gigantische exemplaren. De zwaarste machine woog zelfs vijf ton, maar gelukkig konden we gebruik maken van enkele goede machinetilsystemen. De klus werd geklaard door ons technisch personeel, maar ook door mensen van de firma Boucherie, die al sinds jaar en dag borstelmachines maakt en dus de nodige kennis in huis heeft."

Demonstraties

In de reeds eerder geopende voorbouw van Eperon d'Or zien bezoekers de pracht en praal van de schoenen en borstels. De achterbouw heeft als doel het achterliggende productieproces te tonen. "Die blik achter de schermen nemen we heel serieus", zegt Hilde. "Onze vrijwilligers hebben alle machines uit elkaar gehaald, de onderdelen gepoetst en alles terug in elkaar gezet. Bedoeling is dat er in deze ruimte dan ook geregeld demonstraties met machines zullen zijn. We hebben zelfs speciaal een transmissie-as laten installeren, zodat alles op de goede manier aangedreven wordt."

Eregalerij

In de expositieruimte staan momenteel een tiental machines. "Er is ook nog een apart fabrieksdepot waar de overige machines staan, zodat we de collectie geregeld kunnen wisselen", weet de schepen. "Ook daar zijn rondleidingen mogelijk, maar dan op selecte tijdstippen en in kleine kring. De achterbouw zelf omvat borstelmachines van 1898 tot 1970. Bij de schoenmachines staat het productieproces centraal. De rest van de ruimte vullen we nog met een interactief hoekje met iPad's en eilanden rond de thema's grondstoffen, ambachten mechanisatie. Er zal ook plaats zijn voor een eregalerij met foto's van wie nog in de lokale industrie gewerkt heeft. Suggesties zijn nog steeds welkom." Ook het archief heeft ondertussen de oversteek gemaakt. "Het gaat om een rollend systeem in een ruimte met aangepaste temperaturen", weet Colpaert.

"De komende maanden werken we nog verder aan de museale invulling. De opening volgt op 2 juni. In november volgt een openingsweekend met volksfeest. In de periode daartussen kan het museum proefdraaien."

(Valentijn Dumoulein)