Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegems Schoentje maakt comeback

Het Laatste Nieuws

23 oktober 2017

Lekkerbekken kunnen vanaf november weer smullen van een verloren gewaande delicatesse. Het Izegems Schoentje verdween toen Jean-Pierre Verfaillie met pensioen ging, maar vijf jaar later zal bakker Kris Tanghe het streekproduct weer maken.

In een stad die er prat op gaat het epicentrum van borstels en schoenen te zijn, hoeft het niet te verbazen dat de lokale handelaars al eens iets maken met een knipoog naar dat roemruchte verleden. Ook bakker Jean-Pierre Verfaillie deed dat eind 1983. “Ik maakte een gebakje in de vorm van een schoentje, maar aanvankelijk was het alleen bedoeld voor de doop van een van mijn zonen”, vertelt hij. “Een jaar later besloot ik het toch in de winkel te verkopen en het werd een enorm succes. Tot buiten Izegem kwamen ze mijn streekspecialiteit proeven. Zelfs mensen die nog in de schoenindustrie gewerkt hebben, konden het taartje wel smaken. In 2010 werd het zelfs erkend als streekproduct van de Leiestreek. Toen ik in 2012 met pensioen ging, besloot ik het recept niet door te geven. Het was mijn creatie en ik was er best trots op.”

Tearoom

Daar kwam verandering in toen cafébaas Danny Wittebroodt van het recent heropende The Cottage op zoek was naar iets speciaals om op de menukaart te zetten. “Met het café wil ik meer dan dansavonden alleen en ik zocht nog iets dat het tearoom-aspect ten goede zou komen. Op internet las ik over het Izegems Schoentje en ik sprak er mijn vriend bakker Kris Tanghe uit Emelgem over aan.”

Op wolken

Samen zagen ze het wel zitten het taartje terug tot leven te wekken. “Maar we wilden eerst weten of Jean-Pierre dat wel zou zien zitten en dat is gelukkig het geval”, vertelt Kris. “Ik was vooral verbaasd dat er na vijf jaar nog zoveel interesse voor mijn taartje was. Ik kreeg er zelfs kippenvel van dat mensen het gebakje nog niet vergeten waren”, reageert Jean-Pierre. “Ik was gecharmeerd door het idee en liep zelfs twee dagen op wolken toen ik hoorde dat er weer interesse in was. Ik ben oprecht gelukkig dat het weer bestaat.”

Eperon d’Or

Jean-Pierre en Kris kwamen ondertussen samen om het recept nog eens uit te proberen. “Maar zoiets verleer je niet”, lacht Jean-Pierre. Het Izegems Schoentje zal vanaf zaterdag 3 november verkrijgbaar zijn in de bakkerij van Kris in de Prinsessestraat in Emelgem en in café The Cottage, op een boogscheut van stadsmuseum Eperon d’Or in de Prins Albertlaan. Grote groepen worden wel gevraagd te reserveren, zodat er voldoende taartjes zijn.

Ook Eperon d’Or, dat die dag officieel opent, zal het taartje promoten. “We zien dat het succes van ons museum ook een creatieve catalysator voor de lokale handelaars is en dat is uiteraard schitterend om te zien”, besluit schepen Kurt Himpe.

(Valentijn Dumoulein)