Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegemse belleman is niet meer

Het Laatste Nieuws

30 januari 2017

Guy Vandendriessche, beter bekend als de Izegemse belleman, is zaterdag op 61-jarige leeftijd onverwacht overleden, nadat hij in het ziekenhuis werd opgenomen met een infectie aan de luchtwegen. Twaalf jaar lang luidde hij op onnavolgbare wijze honderden feestelijkheden in. Met een brede zwaai van z'n bel en met een klok van een stem. Het zal stiller zijn zonder hem.

Bijna iedereen in de regio kent Guy Vandendriessche. De joviale man met de indrukwekkende snor was tot ver buiten zijn thuisstad Izegem een vertrouwde verschijning geworden. Van toppers als de batjes tot de opening van een nieuwe winkel. Geen kermis, carnaval of inhuldiging in onze streek ging voorbij zonder dat de goedlachse belleman, getooid in de kleuren van de stad Izegem, erbij was. "Guy was iemand die Izegem op de kaart zette", zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA). "Zelfs tot in het buitenland, want hij deed geregeld mee aan internationale wedstrijden voor bellemannen."

Behalve de wedstrijden voor bellemannen, waarop hij ooit zelfs brons behaalde op het Belgisch kampioenschap, was Vandendriessche ook van de partij op nationale én internationale snorren- en baardenwedstrijden. Een podiumplaats haalde hij er nooit, maar dat maakte hem weinig uit. "Ik neem vooral deel voor de ambiance die er op die wedstrijden hangt", klonk het dan.

Nooit zenuwen

Vandendriessche woonde pas sinds 2000 in Izegem, maar werd op korte tijd een rasechte 'pekker'. Vanuit zijn liefde voor volksgeschiedenis was hij zich in 2004 gaan verdiepen in oude beroepen en zo kwam hij op het idee om belleman te worden. "Ik praatte erover met toenmalig schepen Duhamel en hij stelde voor dat ik de Gentstraat zou openen als belleman", aldus wijlen Vandendriessche tijdens een interview. "Zo is het begonnen. Let wel, het is meer dan wat toneel spelen. Er zijn serieuze regels voor een belleman. Het beroep komt overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk, en daar gaan ze er niet laks mee om. Je moet zelf een tekst in elkaar boksen, die met luide stem verkondigen en dan nog de nodige présence aan de dag leggen ook. Zenuwen? Die heb ik niet. Drop mij in een vol stadion en ik ga met veel plezier het publiek toespreken."

Graag onder de mensen

"We hebben iemand verloren die we niet zomaar kunnen vervangen", gaat de schepen verder. Hij is erg onder de indruk van het trieste nieuws. "Guy was zonder meer iemand die Izegem mee op de kaart heeft gezet. Iemand die graag onder de mensen kwam en altijd met veel enthousiasme en inzet tewerk ging. Iemand waar ik graag mee samenwerkte als schepen van Erfgoed, onder meer voor het herstel van onze Izegemse Reuzen. Daarvoor heeft Guy werkelijk bergen werk verzet, iets waar ik hem altijd enorm dankbaar voor zal blijven."

Reus

Niet alleen in Izegem heeft Vandendriessche gevochten voor het eerherstel van de reuzen, ook in Dadizele en Ingelmunster herstelde hij eigenhandig verloren gewaande reuzen, terwijl hij als bestuurslid van vzw Reuzen In Vlaanderen ijverde voor de erkenning van de reuzen als Vlaams cultureel erfgoed. Die inspanning werd in 2015 beloond met de Prijs Voor Immaterieel Erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap, die Vandendriessche mee in ontvangst nam van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. De Vlaamse reuzencultuur werd daarmee toegevoegd aan de inventaris van Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Er wordt afscheid genomen van Guy Vandendriessche, Izegems belleman en voorvechter van de reuzen, op zaterdag 4 februari bij uitvaartcentrum Snoeck in Izegem om 12.30 uur.

(Hans Verbeke - Sam Vanacker)