Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Publicatie

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegemse Kroegentocht (1990-2014)

Ten Mandere

April 2014

Vrijdagavond 4 mei 1990 ging de geschiedenis in als de dag waarop de allereerste Izegemse Kroegentocht werd georganiseerd. Al snel bleek het geen eendagsvlieg en de Kroegentocht groeide uit tot een traditie.

De vuurdoop: Kroegentocht “De Pekker”

Paul Berlamont was initiatiefnemer en zag het direct groots. Hij mikte op duizend deelnemers en kon rekenen op de medewerking van bevriende organisatoren Louis Gryspeert uit Roeselare en Tieltenaar Lode Hoste. De voorbereidingen liepen zeker niet van een leien dakje. Toen Paul Berlamont een vergadering organiseerde om de plannen uit de doeken te doen, daagde maar één cafébaas op [1]. Maar de uitbaters van de cafés in het centrum van de stad draaiden toch bij en tijdens de eerste editie waren er vijftien deelnemende kroegen die gelegen waren op de Grote Markt en de Korenmarkt: La Gare, Halve Maan, Oud Stadhuis, Bambi, Vagant, Rodenbach, York, Trois Suisses, Français, Vlaams Huis, Annor, Carnaby, Germinal, Da Vinci en Portico. De kroegentocht ging van start om 21 uur en eindigde officieel om 1 uur, maar de deelnemende cafébazen beslisten eigenlijk wanneer de deuren werden gesloten.

Deelnemers betaalden 200 frank en de opbrengst van de activiteit werd geschonken aan KFC Izegem.

De eerste editie kreeg al direct af te rekenen met een organisatorisch probleem. Door een sterfgeval in de familie van de uitbater van het Oud Stadhuis zat de Crooktown Jazzband zonder café en het Pekkersbeeld op de Grote Markt kreeg muzikaal gezelschap. Naast de jazzband traden tijdens de eerste editie onder andere ook de Slow Swing Fighters, het Brugs Dweilorkest, Phil Graveyard, Trio Martien, Roland and His Blues Workshop, Willy Aelvoets N.O. Band en Maxwell Street op.

De eerste Kroegentocht was een schot in de roos en het smaakte duidelijk naar meer.

Het succes van de eerste editie noopte de organisatoren om het nog beter en efficiënter aan te pakken. De deelnemers kregen een folder en een plannetje met de deelnemende cafés. Tijdens de tweede editie waren er zestien cafés in het parcours opgenomen. De deelnemers konden in voorverkoop voor eenzelfde prijs het evenement bijwonen, maar de avond zelf betaalden ze nog 50 frank meer. De opbrengst van de tweede editie ging opnieuw naar KFC Izegem, maar dit keer naar de jeugdploeg. En opnieuw was het een groot succes: met nog méér deelnemers dan de starteditie en een grote verscheidenheid aan muziekgenres die de deelnemers konden bekoren. De revelatie van de kroegentocht bleek YIP, Young Izegem People, die men aan het werk kon zien in de kelder van de Rodenbach. En in het Vleeshuis op de Korenmarkt was er een onnavolgbaar optreden van Jean-Pierre van het Hoekske en zijn zoontje aan het drumstel.

Paul Berlamont wilde tijdens de Kroegentocht elk jaar jonge en talentvolle muziekgroepen introduceren. Tijdens de editie in 1992 waren alle ogen gericht op Rhesus+. De Izegems-Meulebeekse groep trad tijdens de derde kroegentocht op in café Annor. In dat jaar zakten ook Serge Feys trio (Rodenbach), Puur Natuur (kelder van de Rodenbach), Willy Aelvoet (Vagant), Crook Town Jazz Band (Oud Stadhuis), Jean-Pierre van ’t Hoekske (Vleeshuis), The Jacksons Jazz Band (La Gare), Black Pearl (Carnaby), Brugs Dweilorkest (Germinal), Martin Béranger (Portico), The Norre Dusan Band (York), The Chevy’s (Playa), YIP (Français), The Honky Tonk Band (Pallieter), Hank Taylor and his Blue Cats (Vlaams Huis), Kasjmir (Trois Suisses) en Risky Blues (Metropol) af naar Izegem om op te treden. En niet alleen het aantal deelnemende cafés zat in stijgende lijn, ook het aantal bezoekers ging tot 1.500 en lokte al heel wat mensen van buiten Izegem.

Voor de editie 1993 deed Paul Berlamont een beroep op minivoetbalvereniging MVV en de Izegemse judoclub voor de technische uitwerking en kregen zo ook een financieel duwtje in de rug. Deze Kroegentocht werd een voltreffer met 16 deelnemende cafés, meer dan 2000 muziekliefhebbers en een onaangekondigde speciale gast: Raymond van het Groenewoud in de Playa [2]. Maar dat jaar ook een organisatorisch probleem toen Serge Feys verstek liet gaan en een café zonder muziekgroep kwam te staan. Het programma van de Kroegentocht was opnieuw sterk gevuld met lokale groepen. Volgens Paul Berlamont geen gemakkelijke keuze, aangezien heel wat van die groepen al enkele jaren meedraaiden en het dus moeilijk was om vernieuwing te brengen. De organisator speelde daarom met het idee om ofwel een Kroegentocht te brengen met alleen maar lokale groepen, ofwel een andere formule met een grondige vernieuwing [3].

Editie 1994: de grondige vernieuwing

En die ommezwaai kwam er ook. De jubileumeditie in 1994 werd opnieuw georganiseerd door Paul Berlamont en Luc Coppens en ze kregen de steun van voetbalclub Moeders Droom. Voor deze editie werd een programma samengesteld met twaalf nieuwe groepen, waarvan twee uit Engeland, één uit Nederland en zelfs één Braziliaanse groep.

Naast enkele vaste waarden zoals The Jacksons Jazz Band, Roland  and His Blues Workshop en Crook Town Jazz Band konden de mensen genieten van de Brit Mike Marriott, The Apple M-Brass, Red Rooster Band, Tex, The Music Lovers, de Nederlandse groep The Cornet Cats, Nightlife, Johny Champ en The Chimps, The Ruthless 3, Kassa 17, Jive Brothers en Catfish. Victor en Ensemble zorgden voor de Braziliaanse tonen.

De vernieuwde aanpak loonde want meer dan 2.500 feestvierders zakten naar het Izegemse centrum af. Dat de organisatie van de Kroegentocht geen sinecure was, bleek opnieuw doordat er maar veertien van de zestien groepen aanwezig waren en de Trois Suisses die avond gesloten bleef [4].

Ook de zesde editie van de Kroegentocht zorgde weer voor variatie in de deelnemende cafés La Gare, Vleeshuis, Vagant, Rodenbach, ’t Kelderke, York, De Sterre, Playa, Français, Pallieter, Vlaams Huis, Metropol, Forum, Germinal en in Kaffee Mozart die in de plaats gekomen was van de Trois Suisses. Opvallend aan deze editie was vooral dat de jongeren de weg vonden naar de Kroegentocht.

Vernieuwing verderzetten

In 1996 maken Paul Berlamont en Yves Nonkel van voetbalclub Moeders Droom nog eens zeer duidelijk dat er verder geïnvesteerd werd in vernieuwing. Berlamont zorgde voor een aantal groepen waar het grappige en de act voorgaan op de echt muzikale kwaliteiten [5]. Hij droomde zelfs van een Kroegentocht met allemaal dergelijke groepen, maar Yves Nonkel stelde zeer duidelijk dat het programma van de Kroegentocht iedereen moet aanspreken en verscheidenheid troef moet blijven. En met groepen als Marino Punk, Tony en de Hangmatten, De Zingende Fresia’s was die verscheidenheid alvast verzekerd. De organisatoren bleven na zeven edities vasthouden aan dezelfde deelnameprijs van 200 frank in voorverkoop en 250 frank de avond zelf.

Eén constante in de organisatie van de Kroegentocht valt zeker op: lokaal talent werd niet vergeten. Tijdens de achtste editie in 1997 was het de beurt aan André Gheysens om deel te nemen. Paul Berlamont had geen moeite gespaard om hem te overtuigen. “Hoeveel koppels zouden er destijds elkaar niet gevonden hebben op één van de feesten die hij ooit speelde?” luidde het [6]. André Gheysens, die als vijftienjarige accordeonist al een gouden medaille behaalde bij de Prijs van Koning Albert I in Brussel, richtte in 1960 het befaamde orkest Musica Combo, met Adiel Dierckens, Raymond Decancq, Georges Coppé en Jacques D’Haeyere en ze traden zowel in binnen- als buitenland op. Dat jaar deden opnieuw vijftien cafés mee: Lagaar (De Dolfijntjes), Vleeshuis (De Zangers), Vagant (The Cabs), Rodenbach (Kassa 17), ’t Kelderke (Cats in the Bass), York (The Corner Cats), De Sterre (Pili Pili), Playa (NRJ-band), Mozart (Mezcal), Pallieter (Paul Couter), Vlaams Huis (Don Croissant), Metropol (Tony en de Hangmatten), Oud Stadhuis (Johny Bergs Quartet), Forum (Ruthles Tree) en Germinal (The Travellin’ Combies). Voor deze editie was er voor de eerste keer een prijsstijging. In voorverkoop bleef een deelnameticket op 200 frank, maar de avond zelf moest er 300 frank neergeteld worden.

Groot nieuws dat jaar was de aankondiging van Paul Berlamont in De Weekbode [7] dat hij er aan dacht om er mee te stoppen. “Misschien stop ik er voor volgend jaar wel mee. Het is erg lastig. Ik zal de Kroegentocht niet laten vallen, maar als er iemand bereid is om mijn werk over te nemen, dan zal ik graag mijn plaats afstaan. Wat me vooral moeilijk valt, zijn de afzeggingen van de groepen. De vrijdagnamiddag moesten we nog op zoek naar een groep. Tony en de Hangmatten hadden pas daarvoor afgezegd.”

KMD maakt zich klaar als hoofdorganisator

Paul Berlamont kondigde in 1997 aan dat hij er aan dacht te stoppen, maar voor de negende editie tekende hij nog present. Yves Nonkel was er echter niet meer bij. Zijn overlijden was een zware klap voor de organisatoren van de Kroegentocht, voetbalclub KMD en Paul Berlamont. “Zonder Yves zou de Kroegentocht niet meer bestaan. Maar voor hem moeten we doorgaan, want het jaarlijkse evenement was een stukje van zijn leven”, luidde het bij het KMD-bestuur [8]. Voor de editie 1998 was er ook positief nieuws. Tussen de Korenmarkt en de Grote Markt was er immers een café bijgekomen. Uitbater Hoppie van ‘t 25ste Uur uit de Hallestraat was meteen op de kar gesprongen en was één van de zestien deelnemende kroegen. Voor het succes van de Izegemse Kroegentocht had Paul Berlamont trouwens ook een verklaring: “Ten eerste is er de ligging. Als je bekijkt dat alle cafés binnen de driehoek Germinal – Lagaar – Vleeshuis liggen, dan besef je dat ze slechts op een boogscheut van elkaar verwijderd zijn. Dat is belangrijk. De mensen moeten geen grote afstanden afleggen. Ten tweede weten we ook dat we geen al te grote groepen moeten vragen. Daarmee zouden we onszelf in de put steken en ook wrevel kweken tussen de caféhouders onderling. Ten derde hebben we met KMD een dynamische groep die zich ieder jaar achter de Kroegentocht schaart” [9].

De voetbalclub Koffie Moeders Droom nam intussen ook steeds meer een centrale rol op zich voor de organisatie van de Kroegentocht. De voetbalploeg vierde in 1997 het vijfentwintigjarige bestaan en na het overlijden van Yves Nonkel namen een aantal bestuursleden de taken van hem over. Secretaris Geert Verhaeghe en Stefaan Vannieuwenhuyse zorgden voor de nodige sponsors, Eric Deprez zorgde voor de coördinatie en de interactie tussen KMD en Paul Berlamont.

Tiende Kroegentocht De Pekker: “KMD volledig op eigen benen” [10]

Terwijl op verschillende plaatsen het fenomeen van de Kroegentochten stilaan aan het uitsterven was, blaakte het Izegemse initiatief van gezondheid.

Voetbalclub Koffie Moeders Droom stond voor de tiende editie helemaal op eigen benen. Paul Berlamont had tot dan toe de muzikale programmatie op zich genomen, maar ook dat kwam nu in handen van KMD, omdat Berlamont zich deze keer wat op de achtergrond wou houden, wat hij al in 1997 aankondigde.

Voor de tiende editie in 1999 kon er op de medewerking van dertien cafés gerekend worden.  En opnieuw stonden heel wat groepen uit de eigen streek geprogrammeerd, zoals The Crooktown Jazz Band uit Lendelede, Luka Bloom, de Travellin’ Combies en Emelgang/39 System.

Ondanks hevige stortbuien daagden toch 1.500 bezoekers op. Alleen in het café van Paul Berlamont bleef het die avond wat langer stil. De Muchachas daagden niet op doordat er een vergissing gebeurde. Ze werden gereserveerd voor vrijdag 14 mei in plaats van 7 mei. Maar het euvel werd snel opgelost en Landscape werd opgetrommeld voor de avond zelf. De Muchachas kwamen dan een weekje later toch optreden in Lagaar.

In 2000 staat Jan Verbeke als voorzitter aan het roer van KMD en voor de eerste keer kan de organisatie ook op financiële steun van het Izegemse stadsbestuur rekenen [11]. De voorzitter betreurde dat niet alle cafés deelnamen. Aan de elfde editie namen twaalf kroegen deel.

In 2001 was het aantal deelnemende cafés met een totaal van dertien weer in stijgende lijn. Daniël Molly van De Sterre is er dan voor de laatste keer bij. Met iets meer dan 1.200 deelnemers was het succes ook opnieuw iets groter dan de vorige editie.

Naast de dertiende Kroegentocht kon je zeker niet kijken. Voor het eerst verschenen er op de ramen van de deelnemende cafés grote stickers. KMD was er intussen in geslaagd om alle taken netjes te verdelen. Naast voorzitter Jan Verbeke was er secretaris Geert Verhaeghe, PR- en administratief verantwoordelijke Stefaan Vannieuwenhuyse, financieel verantwoordelijke Lode Mattelin, groepenverantwoordelijke Eric Deprez en Pedro Watteel was de verantwoordelijke voor de cafés. The Cottage was nieuw in het rijtje van de elf deelnemende  cafés. In extremis moest het programma nog gewijzigd worden en kreeg de Playa een andere groep toegewezen.

Al enkele jaren was het aantal deelnemende cafés dalend. Ook zo voor de 14de Pekkerskroegentocht. Tien horecazaken openden de deuren op 9 mei 2003: Metropol, Playa, Lagaar, The Cottage, Rodenbach, ’t Kelderke, ‘t 25ste Uur, Mozart, Oud Stadhuis en de Vagant.

Kroegentocht barstte uit de voegen

Voor de vijftiende editie van de Kroegentocht zette voetbalclub KMD haar beste beentje voor. Nadat het aantal deelnemende cafés een aantal jaar op de terugweg was, slaagde men er in om vijftien cafés op het programma te krijgen. “Na de evaluatie van de editie van vorig jaar besloten we om ons extra in te spannen. We legden onszelf de doelstelling op vijf extra cafés op de affiche te plaatsen. We bezochten hiervoor zaken die er in de pioniersjaren bij waren, maar die om diverse redenen afhaakten. Veel van die zaken hebben intussen nieuwe uitbaters, en die zagen het heel goed zitten om mee te doen. Sommigen dachten al langer aan deelname en stonden zelfs op het punt om zelf de stap te zetten”, luidde het bij de organisatoren [12].

15 jaar Kroegentocht met 15 groepen in 15 deelnemende cafés: The PP Band in ‘t 25ste Uur, Blind act in Coffee Shop, Working Men in The Cottage, Skokie Dawn in het Forum, The Vibes in l’Interdit, Cousin in ’t Kelderke, Two Russian Cowboys in Lagaar, Batteries Included in ’t Stil Ende, De Portefenetre’s in de Metropol, Johny Champ & the Chimps in Mozart, Miller in de Pallieter, Leveleleven in de Playa, Joe’s Boogie Band in de Rodenbach, Yip in ’t Oud Stadhuis en Cajole in De Vagant.

In 2005 haalde KMD nog eens dezelfde stunt uit. Dit keer slaagden ze er in om zestien deelnemende cafés op het programma van de zestiende editie van de Kroegentocht te krijgen. De organisatoren moesten intussen steeds meer helpende handen zoeken. Stefaan Vannieuwenhuyse, Geert Verhaeghe en Eric Deprez waren de mannen die de kar trokken, de dag zelf werden er volgens voorzitter Jan Verbeke zo’n veertigtal mensen ingezet [13].

“Kroegentocht breekt record” [14]. In 2006 logen de krantenkoppen er na de zeventiende Kroegentocht niet om. De kaap van tweeduizend bezoekers werd voor de eerste keer gehaald. Er waren ook nooit meer deelnemende cafés als tijdens de editie in dat jaar. Achttien kroegen gooiden de deuren open. Volgens de organisatoren was er ook nog interesse van cafés in de Stationsstraat, de Burgemeester Vandenbogaerdelaan en zelfs in Emelgem wou men deelnemen. Maar KMD hield die boot af. Men wilde de markplaats als zenuwcentrum behouden.

Na het absolute record in 2006 slaagde voetbalclub KMD er in om het aantal deelnemende cafés ongeveer op peil te houden. In 2007 tekenden zestien cafés present. De kostprijs voor deelname was intussen wel wat gestegen, zowel in voorverkoop (zes euro) als de dag zelf (negen euro).

Ook in 2008 opnieuw zestien cafés en een Kroegentocht volgens het vertrouwde concept. Eric Deprez, dan al een tijd de muzieksamensteller van dienst, hield daarbij steeds rekening met verschillende zaken zoals de grootte van het café, de sfeer en de wensen van de cafébazen. “Zelf dweil ik het hele land af op zoek naar nieuw talent. Maar we zoeken het ook niet altijd ver. We streven er naar om lokale bands in het programma te krijgen. Dit jaar zijn we daar zeker in geslaagd, want meer dan een derde van de groepen heeft lokale roots” [15]. De deelnemers van deze editie waren: Forum (The Chicons), Vagant (The Jackson Swining Band), Coffee Shop (The Coverage), Mozart (Basscats), Funkafee (Dust), Martkafee (Bill Rosemann Trio), Lagaar (Travellin’ Combies), The Cottage (Morphine Murphy), ‘t 25ste Uur (Ad Hoc), ’t Stil Ende (YIP), Metropol (Backtrack), Pallieter (Just the 2 of Us), Vlaams Huis (Potlood), York (The Entertainers), De Pekker (dj Erwin De Nul) en Oud Stadhuis (Smooth & The Bully Boys).

Twintigste editie Kroegentocht met verjongd bestuur

In 2009 opnieuw een mijlpaal in de geschiedenis van de Kroegentocht. Dan werd de 20ste editie van het evenement georganiseerd en dat was ook het jaar dat KMD - voorzitter Jan Verbeke tien jaar aan het roer stond van de voetbalploeg. De Kroegentocht werd voorbereid met een verjongd bestuur, aangezien enkele bestuursleden zoals Geert Verhaeghe, Stefaan Vannieuwenhuyse, Ivan Windels, Frank Bruyneel en Lode Mattelin om beroepsredenen afhaakten.

Veertien cafés namen deel aan de twintigste editie en voor de gelegenheid kregen alle deelnemers een gratis Rodenbach en kon er die keer zelfs online een ticket besteld worden. Dat de Izegemse Kroegentocht stilaan zeer bekend raakte, bleek ook uit het aantal groepen dat solliciteerde naar een plaatsje. Volgens Eric Deprez waren er dat 98 in 2009 [16].

In 2010 niet alleen een gratis schuimende Rodenbach, maar ook een gratis Kasteelbiertje voor de deelnemers. Maar het aantal deelnemende cafés nam wel een duik naar beneden. De muziekliefhebbers konden terecht in 12 kroegen: The Cottage, Lagaar, Koornmarkt, Vagant, ‘t 25ste Uur, Metropol, Vlaams Huis, Coffee Shop, Mozart, Playa, Martkafee en York.

2011 was voor de organisatie van de Kroegentocht een heuse klus, want de werken aan de Grote Markt waren nog niet beëindigd, de terrassen van de cafés waren nog met hekken afgebakend en de toegangswegen tot de Grote Markt vanop de Korenmarkt waren nog niet afgewerkt. Maar toch genoten 1.400 deelnemers van de sfeer in de dertien cafés. De voorverkoop kwam maar zeer laat op gang, maar de avond zelf werden nog veel toegangskaarten verkocht.

In 2012 alweer een nieuwe cafénaam tussen de deelnemers, dit keer ’t Plectrum dat in de plaats gekomen was van Metropol op de Grote Markt. Het nieuwe café was samen met tien andere cafés in het Izegemse centrum de  plaats waar muziekgroepen hun beste beentje voorzetten: My Zhena, YIP, The Motel Man, Black Tone, The Rumbletubes, MFH Coverband, Dirty Prophecy, Mortine Murphy, Nobody’s Wife, ’t Ospitaal en Bascats.

Op 10 mei 2013 werd de aftrap gegeven voor de 24ste Kroegentocht met twaalf groepen in evenveel cafés en voor het eerst nam ook The Lounge deel. De deelnemers moesten hun toegangskaart inwisselen voor een polsband, maar kregen ook een gratis Kasteelbier aangeboden. De organisatie trok ook de kaart van de jeugd: in voorverkoop kregen de leden van jeugdbewegingen de kans om een kaart aan vier euro te kopen bij hun leiding. De Kroegentocht kon opnieuw rekenen op 1.000 deelnemers. 

2014: 25 jaar Kroegentocht

Dit jaar viert de Izegemse Kroegentocht opnieuw feest en worden 25 kaarsjes uitgeblazen. Onder leiding van voorzitter jan Verbeke en sinds 1990 met hoofdsponsor Hans Demeurisse worden de laatste voorbereidingen getroffen. In het organiserend comité zitten ook Eric Deprez die sinds 1997 verantwoordelijk is voor de groepen en Bjorn Olivier, sinds 2007 algemeen verantwoordelijke voor de Kroegentocht. Sinds 2009 is Bernhard De Muynck penningmeester en zijn Thierry Vandecasteele en Filip Defour verantwoordelijk voor de algemene organisatie. Thomas Segers zorgt voor de communicatie met de stad Izegem.

“Goed gevoel dat Kroegentocht blijft bestaan”

En we eindigen waar alles begon, met Paul Berlamont [17]. “Ik heb een goed gevoel bij de Kroegentocht, zeker dat het blijft bestaan. De sfeer is belangrijk en volgens mij is het succes van de Izegemse Kroegentocht te danken aan de cafés die zo dicht bij elkaar liggen. Deelnemers aan de Kroegentocht komen ook vaak in groep, waardoor de sfeer verzekerd is. Zeer goede herinneringen hou ik over aan Raymond van het Groenewoud die naar de Kroegentocht kwam”. En dat de Kroegentocht echt wel in het bloed van Paul zit, blijkt ook uit het feit dat hij op vraag van de directeur van brouwerij Bavik ook drie keer een dergelijk evenement in Harelbeke organiseerde en zelfs twee keer in de Gentse Overpoort.[1] Interview met Paul Berlamont, 2 november 2013.

[2] De Weekbode, 14 mei 1993.

[3] De Weekbode, 14 mei 1993.

[4] De Weekbode, 20 mei 1994.

[5] De Weekbode, 3 mei 1996.

[6] De Weekbode, 9 mei 1997.

[7] De Weekbode, 16 mei 1997.

[8] De Weekbode, 17 april 1998.

[9] De Weekbode, 17 april 1998.

[10] De Weekbode, 23 april 1999.

[11] Het Nieuwsblad, 4 mei 2000.

[12] Het Nieuwsblad, 14 mei 2004.

[13] De Weekbode, 29 april 2005.

[14] Het Nieuwsblad, 15 mei 2006.

[15] De Weekbode, 2 mei 2008.

[16] De Weekbode, 8 mei 2009.

[17] Interview met Paul Berlamont, 2 november 2013.