Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Oude schoenfabriek Eperon d'Or opent op 3 juni als museum

21 april 2017

Vanaf zaterdag 3 juni opent de nieuwe Izegemse erfgoedsite Eperon d’Or de deuren voor het publiek. “Na vele jaren voorbereidingen breekt eindelijk een nieuw tijdperk aan voor de musea en het resultaat mag gezien worden”, zegt schepen van Toerisme en Erfgoed  Kurt Himpe.

“Momenteel is het een drukte van jewelste in Eperon d’Or. Aannemers allerhande werken de museumopstelling af, machines worden piekfijn afgesteld, vrijwilligers stellen de bibliotheek in orde, straks worden de kasten gevuld en de ramen gepoetst. In mei mogen een aantal testgroepen dan hun mening geven en sturen we bij waar nodig. Begin juni moet alles echter definitief in kannen en kruiken zijn. Want vanaf 3 juni is iedereen welkom om uitgebreid kennis te maken met de hele erfgoedsite”, legt conservator Hilde Colpaert uit.

Voor- en achterbouw

Tijdens de korte vooropening in 2016 konden bezoekers al kennis maken met het unieke art-deco-voorgebouw. “In dat voorgebouw etaleren we pareltjes uit de Izegemse schoen- en borstelnijverheden. De derde verdieping bevat een streekbezoekerscentrum met een schat aan toeristische informatie. In de achterliggende fabriekshal focussen we op de arbeid en alles wat daarmee gepaard ging. Het ambacht komt ruim aan bod, er staan heel wat machines en we tonen de gebruikte grondstoffen. De bezoeker maakt er kennis met de kleurrijke vrijetijdsbesteding van de arbeiders en we focussen op de sociale strijd. We gaan ook niet voorbij aan de impact die de nijverheden gehad hebben op de groei en bloei van onze stad”, verduidelijkt schepen Himpe.  

Klinken op de opening

“Tijdens het eerste weekend van 3 en 4 juni serveren we echter ook een aantal extraatjes. Alle bezoekers krijgen een glaasje om te klinken op de opening. Van 14 tot 16.30 uur zijn er telkens op het half uur gratis begeleide rondleidingen doorheen het museum. Bij aankomst in het museum kun je inschrijven voor zo een rondleiding. De groepjes zijn beperkt tot telkens 20 personen. Wie liever op eigen tempo het museum bezoekt, kan dat natuurlijk ook”, aldus Hilde Colpaert. “De bezoeker vindt de nodige info op de legendes en de aanwezige stadsgidsen beantwoorden graag alle vragen.”

Demonstraties en tentoonstellingen

“In de fabriekshal schakelen we de authentieke transmissie-as in en geven specialisten demonstraties op de borstel- en schoenmachines. Sommigen zijn bijna antiek, anderen zijn recenter en complexer van techniek, maar allemaal werken ze nog perfect. Niet alleen het machinewerk komt aan bod. Vaklui zullen namelijk ook het handwerk demonstreren, inclusief alle bijna-vergeten kneepjes van het vak”, vult schepen Himpe aan. “Los van de Eperon d’Or-collectie, kunnen bezoekers ook twee tijdelijke tentoonstellingen meepikken. Beide lopen de hele zomervakantie. De ene is een fototentoonstelling met de naam ‘Van koe tot schoen’, en toont het lederverwerkingsproces in 24 stijlvolle beelden. In de andere etaleert Syntrawest de beste eindwerken uit de opleidingen schoen- en handtasdesign.”

Racen en shoppen

“De kinderen kunnen ondertussen een borstelracewagen knutselen en uittesten op het hellend vlak in de foyer. En de museumshop is gestoffeerd met een vernieuwd gamma. We hebben schoenpoets in 100 verschillende kleuren, tal van kwalitatieve borstels, streekproducten, wandel- en fietskaarten…”, legt Hilde Colpaert uit.

Groot feest op 3, 4 en 5 november

“Maar hét grote feestmoment komt er in november”, stipt schepen Kurt Himpe aan. “Tijdens het eerste weekend van november wordt Eperon d’Or het hart van een groot evenement dat zal uitstralen over heel het centrum van de stad. Deze moderne kijk op het Sint-Crispijnsfeest dat de schoenmakers vroeger al vierden, zal voor elk wat wils bieden. Er zullen workshops zijn, straatanimatie, muziek, cultuur en een heleboel verrassingen. Tal van Izegemse verenigingen dragen hun steentje bij. Meer details volgen later maar het is zeker al een weekend om in de agenda aan te kruisen.”

Vanaf 3 juni is Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5, elke dag behalve maandag open van 13.30 tot 17.30 uur. In de zomervakantie is de erfgoedsite ook open in de voormiddag. Izegemnaren mogen erin aan het voordeeltarief van 4 euro in plaats van 6 euro. Alle verdere details over onder meer prijzen en reservaties op www.eperondor.be.