Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Negen nieuwe stadsgidsen versterken Izegems team

25 februari 2017

Op zaterdag 25 februari kregen negen nieuwe gidsen tijdens een plechtige proclamatie hun diploma uit handen van schepen van Cultuur en Toerisme Kurt Himpe.

De gidsen zullen aan de slag gaan in het nagelnieuwe museum Eperon d’Or dat over enkele maanden de deuren opent. Maar ze zorgen ook voor de deskundige uitleg tijdens de Ken Izegem – wandelingen en in het museum ‘Stoom en Stroom’ met de grootst bewaarde stoommachine van het land.

“Stadsgids word je niet zomaar”

“De gidsencursus werd voor de vijfde keer georganiseerd. Het team bestaat momenteel uit 23 stadsgidsen en samen met de nieuwe lichting, waarvan de jongste 24 jaar is, beschikt de stad over een groep gemotiveerde stadsgidsen voor het belangrijke openingsjaar van Eperon d’Or”, zegt schepen Kurt Himpe. “Daarenboven volgden ook twee personeelsleden van het museum de cursus om zich te verdiepen in een reeks Izegemse thema’s”, aldus Himpe. “Maar stadsgids word je niet zomaar.”

“Sinds eind augustus volgden tien kandidaat-gidsen vijftig lesuren over allerhande onderwerpen om tijdens rondleidingen en wandelingen uitleg te kunnen geven. Uiteraard kwam de geschiedenis en de productie van de schoen- en borstelnijverheid aan bod, maar ook de algemene geschiedenis van Izegem, historische gebouwen in de stad en de stoommachine werden onder de loep genomen”, verduidelijkt museumconservator Hilde Colpaert. “Elke kandidaat-gids werkte ook een eindwerk over een zelfgekozen onderwerp uit, zoals de Izegemse brandweer, het bedrijf Vandemoortele, natuur en cultuur in het centrum van Izegem of de geheimen van de Sint-Tillokerk voor de derde graad van het lager onderwijs.”

De stadsgidsen staan onder leiding van Chantal Bracke en zullen binnenkort starten met de voorbereidingen voor de rondleidingen in het nieuwe museum. “Eens de museale inrichting in het achtergebouw er helemaal is, kunnen de gidsen proefdraaien en zich voorbereiden om de bezoekers onder te dompelen in de geheimen van de Izegemse schoen- en borstelgeschiedenis”, besluiten Hilde Colpaert en Kurt Himpe.