Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Geschiedenis van Izegem door de ogen van twaalf getuigen

14 november 2017

Het Izegemse museum Eperon d’Or pakt opnieuw uit met een publicatie. In ‘Mensen van 1930. Verhalen over lief en leed’ vertellen twaalf getuigen over hun leven. “Twaalf getuigen die geboren zijn in 1930, het jaar waarin het imposante voorgebouw van Eperon d’Or gebouwd werd”, zegt schepen van Cultuur en Erfgoed Kurt Himpe.

“Het boek geeft een interessant beeld over de geschiedenis van onze stad. Het levensverhaal van de twaalf getuigen neemt de lezer mee in hoe Izegem veranderde op het vlak van infrastructuur, werk, ontspanning, welvaart en onderwijs. Maar ook hoe de Tweede Wereldoorlog onze stad raakte. Maar de rode draad in het boek is hoe deze mensen leefden, over goede en slechte dagen, over feesten”.

Tijdelijke tentoonstellingen

In het museum Eperon d’Or wordt de bezoeker in het achtergebouw ondergedompeld in het socio-economische leven tijdens de bloeiperiode van de historische activiteiten van onze stad. “Dit boek is een aanvulling op die museale invulling en biedt een interessante blik op het leven van de Izegemnaar tijdens de voorbije 80 jaar”, vult museumconservator Hilde Colpaert aan. “Naar aanleiding van het boek is er in de foyer van Eperon d’Or een tijdelijke tentoonstelling met foto’s van Andy Vandaele. De bezoeker kan er ook luisteren naar geluidsfragmenten uit de oorspronkelijke interviews met de mensen uit 1930.”

“Daarnaast is er ook de tijdelijke tentoonstelling ‘Geslaagd en gekaderd’ in de parketzaal”, aldus schepen Himpe. “Enerzijds zijn er klassieke schooldiploma’s van leerlingen die afstudeerden aan de befaamde Izegemse vakschool. Anderzijds zijn er diploma’s die de Izegemse bedrijven ontvingen na hun deelname aan exclusieve tentoonstellingen en evenementen. En die diploma’s zijn echte kunstwerkjes die nu kunnen bewonderd worden.”

Het boek ‘Mensen van 1930. Verhalen over lief en leed’ kan voor 24 euro aangekocht worden in het museum. De tijdelijke tentoonstellingen kunnen nog tot april 2018 bezocht worden tijdens de openingsuren van Eperon d’Or. Meer info op www.eperondor.be.