Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Archiefwerking in Izegem helemaal op de sporen

16 januari 2017

Het Izegemse stadsarchief komt meer en meer tot leven. “Dankzij de oprichting van de intergemeentelijke archiefdienst en de samenwerking met de heemkundige kring Ten Mandere werd in één jaar tijd heel wat werk verzet en staat de archiefwerking op de sporen”, zegt schepen van Archief Kurt Himpe.

In 2016 werd heel wat werk verzet in het stadsarchief dat zich in de kelderruimte van het stadhuis bevindt. “Vorig jaar werd de archiefruimte helemaal opgeruimd en werd een plaatsingslijst opgemaakt”, zegt archivaris Leen Breyne. “Een hele reeks documenten werd na goedkeuring door het Rijksarchief geselecteerd om uit het archief verwijderd te worden. Ook het archief van het Izegemse OCMW werd al onder handen genomen.”

Voor de archiefwerking wordt naast de drie personeelsleden van de Intergemeentelijke Archiefdienst van de Interlokale Vereniging Associatie Midwest ook samengewerkt met leden van de heemkundige kring Ten Mandere die de plaatsingslijsten van het historisch archief opmaken en het archief herverpakken in zuurvrije dozen en mappen. “Ook de fotocollectie van de stad wordt in kaart gebracht door Ten Mandere”, vult Leen Breyne aan. “Meer dan 6.100 foto’s zijn daardoor al omschreven en in samenwerking met de Tatsevoet worden de foto’s gedigitaliseerd.”

Opzoekingen

“We willen ook het historisch onderzoek op basis van de documenten in het stadsarchief stimuleren”, zegt schepen Himpe. “Op de website van de stad Izegem is alle informatie over de archiefwerking nu gecentraliseerd. Wetenschappelijke onderzoekers, studenten of genealogen moeten vooraf een contactformulier invullen als ze opzoekingswerk willen doen. In de stadsbibliotheek is een schaduwarchief aanwezig. Dit schaduwarchief bevat naast de klappers een schat aan geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes uit Izegem, Emelgem en Kachtem, ouder dan 100 jaar. Die informatie kan tijdens de openingsuren van de bibliotheek geraadpleegd worden in de leeszaal.”  

“Nog veel werk op de plank”

“In 2017 zal er vooral verder gewerkt worden aan de archiefoverdrachten van de verscheidene stadsdiensten en komt ook de implementatie van de digitale mappenstructuur”, verduidelijkt archivaris Breyne. “Want elke dag komen er documenten bij en heel wat van deze informatie moet ook op een efficiënte manier bewaard worden.”

Izegemse werking goed praktijkvoorbeeld

De samenwerking bleef ook niet onopgemerkt. “FARO, het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed, zakte al af naar Izegem om kennis te maken met de Izegemse archiefwerking en ziet de werking en de samenwerking tussen de archiefdienst en de heemkundige kring als inspirerend voorbeeld”, besluit een trotse archiefschepen.