Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Overname rioleringsinfrastructuur: N-VA kiest voor autonomie van de stad Izegem

7 april 2008

Tijdens de gemeenteraadszitting van 7 april 2008 vroeg het stadsbestuur de goedkeuring voor de overname van de Izegemse rioleringsinfrastructuur door Infrax. "Het is geen goede zaak dat de autonomie over de riolering volledig uit handen gegeven wordt", stelde gemeenteraadslid Kurt Himpe (N-VA).

Er waren drie opties voor de uitbouw, het beheer en het onderhoud van de riolering. Ofwel staat de stad Izegem zelf voor alles in of er wordt samengewerkt met externe partners: Infrax of RioAct (een samenwerkingsverband tussen Aquafin en de Vlaamse Watermaatschappij).

"De stad Izegem opteert voor een samenwerking met Infrax. In ruil voor de overname van de rioleringsinfrastructuur ontvangt de stad een vergoeding in aandelen en een cash-vergoeding. Maar de autonomie van de stad in verband met de riolering gaat volledig verloren", stelde gemeenteraadslid Kurt Himpe.

"Een samenwerking met RioAct biedt daarentegen heel wat praktische voordelen. Alle beslissingen worden verder door de stad genomen: de stad bepaalt waar en wanneer welke werken worden gerealiseerd, de stad bepaalt welke diensten met eigen personeel uitgevoerd worden en voor welke opdrachten een externe partner gezocht wordt, het takenpakket van de externe partner is continu herzienbaar en de stad bepaalt het tarief op de drinkwaterfactuur van de Izegemnaar", aldus Kurt Himpe.

Voor de N-VA is ook de uitstapmogelijkheid een belangrijke factor: een samenwerking met RoAct kan op elk moment beŽindigd worden, bij een samenwerking met Infrax is er eigenlijk geen uitstapmogelijkheid. "Het Izegemse stadsbestuur kiest echter niet voor de praktische kant van de zaak, wel voor de financiŽle kant. Het Izegemse stadsbestuur kiest dus zeer duidelijk Ė ingegeven door het tekort aan financiŽle middelen waarmee ze kampen als gevolg van gekende redenen zoals de uitgaven voor De Leest - voor geld op korte termijn in plaats van voor een goed beleid op lange termijn."

"RioAct is met andere woorden de meest soepele samenwerkingsvorm met volledig respect voor de gemeentelijke autonomie", besloot Kurt Himpe.

Kurt Himpe 

Gemeenteraadslid N-VA