Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Medische interventies in Heuvelland en Mesen door Franse MUG

23 april 2008

In de Commissie voor de Volksgezondheid stelde N-VA - Kamerlid Jan Jambon vragen over het inschakelen van Franse hulpdiensten voor dringende medische hulpverlening in Mesen en Heuvelland.

Enkele weken geleden werd gemeld dat de dienst 100 de Franse MUG (SMUR) van Armentières inschakelt voor dringende medische hulpverlening in Heuvelland en Mesen en niet de Ieperse MUG. De lokale overheid, huisartsen en de plaatselijke dienst 100 werden niet op de hoogte gebracht van deze wijziging.

In het antwoord op de vragen van de N-VA laat minister Onkelinx weten dat in mei 2007 een grensoverschrijdende samenwerkingsovereenkomst afgeloten werd tussen voormalig minister Demotte en Frankrijk. Deze overeenkomst heeft geen betrekking op ziekenwagens, wel op de urgentiediensten.

"Als de MUG van Ieper al een opdracht heeft, wordt de SMUR van Armentières door de 100-centrale van Brugge opgeroepen. Op basis van SMUR-interventies in 2004 en 2005 werd berekend dat de SMUR sneller in Heuvelland is dan de MUG van Menen", aldus minister Onkelinx.

"De N-VA heeft geen kritiek op het principe van de internationale samenwerking in de grensstreek, maar vraagt wel dat alles in de beste omstandigheden zou gebeuren", stelt N-VA - partijraadslid Kurt Himpe. "De N-VA vraagt in elk geval aandacht voor het taalprobleem. Een vlotte communicatie in medische noodgevallen is van levensbelang."

De minister zal nu toezien dat alle maatregelen uit de overeenkomst worden nageleefd, namelijk een gps-uitrusting, een ASTRID-radioverbinding en een lexicon van 112-woorden. In haar antwoord liet minister Onkelinx ook weten dat er zal aangedrongen worden om enkel een beroep te doen op de Franse SMUR als dit echt nodig is volgens het dispatchingcentrum.

Kurt Himpe 

Partijraadslid N-VA