Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Stad Izegem krijgt monument om coronaperiode te herdenken

9 september 2020

Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft geen enkele gebeurtenis zo’n grote impact gehad op de samenleving als het coronavirus. Gemeenteraadslid Nick Verschoot (N-VA) stelt voor om op een publieke locatie een aandenken te plaatsen.

“Het coronavirus sloeg de voorbije maanden ook in onze stad toe en alle inwoners werden of worden op de een of andere manier getroffen door besmetting, een overlijden,  minder menselijk contact en ook heel wat bedrijven en handelszaken werden getroffen”, zegt gemeenteraadslid Nick Verschoot. “In veel gevallen wordt het menselijke contact beperkt, de zorgsector kwam onder grote druk en de bewegingsmogelijkheden zijn ook aan banden gelegd. De laatste gebeurtenis die zo’n grote invloed had op onze stad was de Tweede Wereldoorlog. Met tal van verwijzingen zoals een gedenksteen over de veldslag in Emelgem, het monument ter ere van de oorlogsslachtoffers, de blauwe kapelletjes in het straatbeeld worden deze donkere bladzijden uit onze geschiedenis niet vergeten. Met een aandenken kunnen we de veerkracht, de hoop en de solidariteit in deze moeilijke coronaperiode vereeuwigen.”

“De coronaperiode heeft ook in onze stad heel wat slachtoffers gemaakt en in veel gevallen hebben familie, vrienden en kennissen geen waardig afscheid kunnen nemen en blijft het verdriet des te meer hangen”, zegt schepen van Welzijn en Zorg Ann Van Essche (CD&V). “We moeten ook aan de geestelijke gezondheid van onze inwoners denken en een plaats in de stad waar de mensen even tot rust kunnen komen en iemand gedenken zou fijn zijn.”

“Puzzelstukken vallen samen”

Schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA) heeft een concreet plan om het voorstel vorm te geven. “Op het grasplein aan Prizma Campus Middenschool Izegem staat een grote blok blauwe hardsteen. Twintig jaar geleden had Paul Berlamont het idee om een kunstwerk te laten groeien op die plaats. Tientallen mensen en bedrijven deden een gift en zo kon de hardsteen aangekocht worden. Op Open Monumentendag in 2003 werd het standbeeld al geschonken aan de stad en kunstenaar Isidoor Goddeeris begon toen met het kappen van de steen. Door omstandigheden is het initiatief stilgevallen”, zegt schepen Himpe. “Enkele maanden geleden had ik al een gesprek met Paul Berlamont over mogelijke initiatieven hiermee en nu vallen de puzzelstukken samen. Hij gaat akkoord dat we deze blauwe hardsteen omvormen tot een monument ter herdenking aan de coronaperiode en aan zorg en welzijn.”

“Ik ben ervan overtuigd dat we een kunstenaar aan het werk kunnen zetten om de blauwe hardsteen de nodige symboliek te geven en om te vormen tot een waardig kunstwerk”, besluit schepen Himpe.