Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Viering 250 jaar Izegemse beiaard met vijf beiaardconcerten

24 mei 2019

250 jaar geleden vond de volwaardige oprichting van de Izegemse beiaard plaats. “Prachtig erfgoed dat we in onze stad levendig willen houden en de concerten zijn een uitstekende gelegenheid om de beiaardmuziek in de kijker te zetten”, zegt schepen van Cultuur en Erfgoed Kurt Himpe. “Uit het programma blijkt trouwens dat ook hedendaagse muziek ideaal is om door de beiaard gebracht te worden. Zo maken we een link tussen verleden en heden.”

“Het eerste concert wordt uitgevoerd door Kenneth Theunissen die stadsbeiaardier van Gent en Hasselt is. Hij brengt niet alleen barok, klassiek en romantiek, maar er is op 10 juni ook een ode naar aanleiding van het tienjarige overlijden van Ramses Shaffy. Het beiaardconcert wordt begeleid door verhalen die door Geerwin Vandekerckhove gebracht worden”, aldus Izegems stadsbeiaardier Koen Cosaert.

“Op 17juni is Luc Rombouts, beiaardier van de KU Leuven en stadsbeiaardier van Tienen, gastbeiaardier. Naast werk van Chopin en Tsjaikovsky brengt Rombouts ook popsongs, onder andere van Billy Joel, Bob Dylan en Kraftwerk, die getransformeerd werden tot geschikte beiaardmuziek. Zijn concert wordt begeleid door Lieven Vanlerberghe die leraar woord is aan de Izegemse Kunstacademie Art’Iz.”

“Ook onze twee Izegemse stadsbeiaardiers kunnen uiteraard niet ontbreken op het feestprogramma. Koen Cosaert, die ook directeur is van de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen, brengt op 24 juni werk van onder andere Peter Benoit, Giuseppe Verdi en doet ons dromen van Venetië met werk van Adriaen Willaert. Lieselot Daenens en Mieke Wylin, beiden leraars drama aan de Kunstacademie Art’Iz zorgen voor verhalen die het concert begeleiden”, verduidelijkt schepen Himpe.

“Avant-première door Kobe en Benjamin Sercu als begeleiding van de jongste beiaardier van het land”

“Ook op het concert van 1 juli wordt de Izegemse beiaard bespeeld door Koen Cosaert. Hij brengt dan onder andere muziek van Herman Roelstraete, de eerste directeur van de Izegemse Academie die dit jaar het 60-jarige bestaan viert, van Edvard Grieg en Johann Sebastian Bach. Simon Allosserie, die zijn opleidingen altsaxofoon, piano en zang summa cum laude afsloot aan de Kunstacademie Art’Iz zorgt voor de begeleiding van het beiaardconcert.”

“De jongste beiaardier van het land sluit de concertreeks af op 8 juli. Florian Cosaert is sinds 2014 stadsbeiaardier van Izegem en brengt tijdens zijn concert beiaardmuziek uit Amerika, avondmuziek en een reeks evergreens. Dit concert wordt begeleid door de broers Kobe en Benjamin Sercu. Ze brengen in avant-première enkele liedjes van de eigen plaat ‘Kom Bluf Gerust’ die in het voorjaar van 2020 zal uitgebracht worden”, besluit cultuurschepen Kurt Himpe.

De gratis beiaardconcerten vinden plaats op het Bad Zwischenahnplein naast het oude postgebouw in de Baron de Pélichystraat en starten telkens om 20.00 uur.