Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Eperon d'Or pakt uit met publicatie over de borstelindustrie

18 maart 2019

Izegem, stad van schoenen en borstels. Nadat in 2017 de publicatie ‘Chaussures d’Iseghem’ van de drukpersen rolde, pakt Eperon d’Or nu uit met een lijvig boek over de borstelnijverheid. “Eperon d’Or is niet alleen een museum, maar draagt ook de wetenschappelijke studie over nijverheden hoog in het vaandel”, zegt schepen van Musea Kurt Himpe.

“Met ‘Borstels. Brushes. Brosses. Van Izegems ambacht tot wereldwijde industrie’ wordt de tweede belangrijke historische nijverheid die Izegem groot maakte in de kijker gezet”, verduidelijkt conservator Hilde Colpaert. “Duizenden mannen en vrouwen hadden er hun broodwinning en enkele borstelfabrikanten zoals Eduard Deryckere kozen resoluut de weg van innovatie en schaalvergroting. Die mensen maakten van Izegem het Belgische centrum van de borstelnijverheid. De titel van het boek is een knipoog naar het verleden. Op de muur van een borstelfabriek vlakbij het station stond vroeger het opschrift ‘Borstels. Brushes. Brosses.’ geschilderd. De treinreizigers konden er niet naast kijken.”

“De Izegemse borstelnijverheid veroverde de wereldmarkten”

“De Izegemse borstelnijverheid veroverde de wereldmarkten. De nijverheid ontwikkelde zich al in de eerste helft van de negentiende eeuw van een bescheiden ambachtelijke bezigheid tot een toonaangevende bedrijfstak met interregionale uitstraling. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw drong de mechanisatie door en kwam het tot een massaproductie. Na de Eerste Wereldoorlog waren er in onze stad 41 fabrieken actief die werk verschaften aan bijna 1.600 Izegemnaren. Tegen 1930 liep dit op tot zo’n 2.750 borstel(hout)makers. Vanaf 1929 sputterde de wereldeconomie en dat liet zich ook voelen in Izegem. De export was ook al te sterk afgestemd op Engeland met zijn kolonies en er volgde een scherpe daling in de ontwikkeling van de borstelnijverheid”, legt José Naert uit die als stads- en museumgids mee vorm gaf aan de publicatie. “Net voor de Tweede Wereldoorlog waren er nog slechts 1.375 arbeiders in de borstelindustrie.”

“Het overlevingsinstinct van de borstelmakers was groter dan dat van de schoenmakers”  

“Het zag er dus niet goed uit voor de Izegemse borstelnijverheid”, zegt schepen Himpe. “Maar het overlevingsinstinct van de borstelmakers was op den duur groter dan dat van de schoenmakers. De borstelmakerij is nog steeds aanwezig in de Izegemse industriële wereld, weliswaar compleet getransformeerd met een sterk afgeslankte personeelsbezetting, een ver doorgedreven automatisatie, een enorm gestegen productiviteit en geleid door een hedendaags management. Dankzij de ‘borstelmakerij 2.0’ kan onze stad nog altijd het predicaat van ‘borstelstad’ claimen, maar dan wel op een andere manier dan vroeger. Er zijn nog heel wat bedrijven in onze stad of elders, maar wel met Izegemse roots, actief in de borstelsector. Denken we maar aan de bedrijven Colpaert, Decof, PDC Brush, Dux International, Bhobo Brush, Essef en Boucherie. De geschiedenis van deze bedrijven kreeg zijn weerslag in de publicatie.”

“In het boek is er ook aandacht voor de arbeidssituatie van de borstelmakers, de sociale organisaties, de werking en de organisatie van de borstelfabrieken, de productie en de verhandeling”, besluit Piet Van Coillie die als wetenschappelijk medewerkers van Eperon d’Or de eindredactie op zich nam. “De publicatie is een eerbetoon aan de duizenden mensen die in de borstelnijverheid werkten. Maar ook een hulde aan de bedrijven die nog altijd actief zijn en de economische geschiedenis van onze stad verder doen leven en doen bloeien.”

Het boek telt 144 bladzijden en is te koop in de museumshop van Eperon d’Or voor 20 euro.