Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Provincie Limburg op zucht na volledig aangesloten op BE-Alert, West-Vlaanderen hinkt achterop

10 januari 2018

Van alle Vlaamse provincies is de provincie Limburg koploper voor de aansluiting van de steden en gemeenten op BE-Alert. West-Vlaanderen blijft de slechtste leerling van de klas. Dat blijkt uit cijfers die provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) kon inkijken. “Op Herstappe, Houthalen-Helchteren en Kortessem na zijn alle Limburgse steden en gemeenten nu al aangesloten op BE-Alert.”

Het project BE-Alert werd midden juni 2017 gelanceerd door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Met BE-Alert kunnen inwoners via een extra kanaal op de hoogte gebracht worden van een noodsituatie. Het is een unieke technologie voor de steden en gemeenten, de gouverneur en de nood- en interventiediensten om de bevolking te alarmeren.

“Steden en gemeenten die BE-Alert ondertekenden hebben net zoals de gouverneur ook de mogelijkheid om iedereen die in de buurt van een incident is te verwittigen via sms. Via ALERT-SMS wordt zo naar alle geconnecteerde mobiele telefoons een bericht gestuurd”, aldus provincieraadslid Himpe.

Iedere stad of gemeente kan te allen tijde nog aansluiten bij BE-Alert. Het is ook de bedoeling dat elke overheid die instapt op het systeem ook een test uitvoert. Op vraag van bijvoorbeeld organisatoren van grootschalige festivals kan via het federale crisiscentrum ook een test aangevraagd worden van het ALERT-SMS-systeem.

“Vanaf 2018 worden de Seveso-sirenes rond kerncentrales en bedrijven die chemische producten verwerken vervangen door moderne communicatiesystemen zoals Be-Alert. In het belang van de veiligheid van de inwoners is het dus van groot belang dat steden en gemeenten zich nu wel zeer snel aansluiten op het systeem”, besluit het provincieraadslid.

Stand van zaken 10 januari 2018:

Provincie

Aantal gemeenten

Aantal gemeenten aangesloten bij BE-Alert

Percentage

Limburg

44

41

93 %

Oost-Vlaanderen

65

60

92 %

Antwerpen

70

58

82 %

Vlaams-Brabant

65

40

61 %

West-Vlaanderen

64

35

54 %

Totaal

308

234

76 %

Kurt Himpe – Provincieraadslid