Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Gouverneur Decaluwé betreurt reactie van sommige kustburgemeesters op voorbereiding storm Dieter

26 januari 2017

Tijdens de provincieraadszitting van 26 januari stelde provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) vragen aan gouverneur Carl Decaluwé over de voorbereiding op de storm Dieter.

Er werd verwacht dat op vrijdag 13 januari een hevige storm in combinatie met springtij het zeewater op een hoog niveau kon brengen. Er werden heel wat voorbereidingen getroffen: gemeentelijke rampenplannen  werden afgekondigd, crisiscellen werden samengeroepen, duizenden zandzakjes werden verdeeld en preventief gebruikt om mogelijke overstromingen te voorkomen of de kans op overstromingen op kritieke punten zo veel als mogelijk te vermijden.

De gouverneur riep iedereen op om niet naar de kust af te zakken. “Een oproep die we steunen, want in dergelijke gevallen is een verwittigd man of vrouw er twee waard is”, stelt provincieraadslid Himpe.

“Keizerrijk Oostende is blijkbaar vrijgesteld van stormschade en overstromingen”

Naar aanleiding van de waarschuwing om niet naar de kuststreek af te zakken, kwamen er vanuit de hoek van een aantal burgemeesters reacties. “Zo was er een burgemeester die in dergelijke omstandigheden het nodig vond om in zijn stad de storm als een toeristische attractie te zien en iedereen eigenlijk uit te nodigen. Het keizerrijk Oostende is blijkbaar vrijgesteld van stormschade en eventuele overstromingen”, aldus Himpe.

De gouverneur antwoordde dat na de Sinterklaasstorm in 2013 een aantal maatregelen genomen werden. “Zo werden onder andere draaiboeken opgemaakt. Bij dergelijke stormen is en blijft voorzichtig zijn de boodschap. Maar het is duidelijk dat door de klimaatwijziging het nog moeilijker zal worden om stormsituaties in te schatten. Zo was er bij de storm Dieter in enkele uren tijd een grote wijziging in de windsnelheid en de golfhoogte.”

Gouverneur Decaluwé betreurt de reactie van sommige kustburgemeesters. De scheepvaartpolitie stelde vast dat op een aantal kritieke punten zelfs gezinnen met kinderen stonden om het schouwspel gade te slaan. “Wat zou de reactie van de burgemeesters geweest zijn als de storm wel zeer krachtig inbeukte met veel schade als gevolg en er geen voorbereidingen waren”, besloot de gouverneur.

Kurt Himpe – Provincieraadslid