Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Jaarlijks tot zeven nucleaire transporten in West-Vlaanderen"

24 april 2014

Jaarlijks zijn er tussen de twee en zeven nucleaire treintransporten in de provincie. Dat antwoordt gouverneur Carl Decaluwé op een schriftelijke vraag van provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA).

“Nucleaire transporten vinden in ons land vaak plaats over het spoor. Burgemeesters van gemeenten waar treinen met nucleair afval langskomen, zijn uiteraard bezorgd. Een bezorgdheid over de veiligheid van het vervoer, het stralingsgevaar en de risico’s op ongevallen, zeker omdat de trein vaak woongebieden passeert”, aldus Himpe. “Blijkbaar legt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) geen vaste route op. Men verkiest meestal het transport per trein boven het alternatieve transport per schip, omdat de doortocht met de trein korter is en men beter kan ingrijpen tijdens het transport met de trein.”

De gouverneur meldt dat hij op de hoogte gebracht wordt van nucleaire transporten met een verhoogd risico qua openbare ordehandhaving. Het vervoer van radioactief afval vormt maar een deel van het totaal vervoer, want vaak gaat het over vervoer van radioactieve stoffen voor medische toepassingen.

De routes en tijdstippen van de treintransporten worden telkens gemeld aan de gouverneur die op zijn beurt de betrokken burgemeesters op de hoogte brengt. Uit het antwoord van gouverneur Decaluwé aan provincieraadslid Himpe blijkt dat er tot nu toe nog geen problemen waren tijdens de transporten. De nucleaire transporten zijn ook als risico opgenomen in het provinciaal Bijzonder Nood- en Interventieplan spoorwegongevallen.  

Kurt Himpe - Provincieraadslid