Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Georganiseerde bezoeken cruiseschiptoeristen sterk gemonopoliseerd

23 juni 2014

De cruiseactiviteit in de haven van Zeebrugge is zeer sterk gestegen. Dat vernam provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) van gedeputeerde Franky De Block (sp.a) in een antwoord op een schriftelijke vraag.

Kwamen er in 2000 slechts dertig cruiseschepen met een capaciteit van 40.000 passagiers in Zeebrugge aan, dan was dit in 2013 al toegenomen tot 112 met een totale capaciteit van 240.000 passagiers.  Voor dit jaar wordt verwacht dat er ongeveer evenveel schepen zullen aanmeren met een capaciteit die iets hoger is dan vorig jaar.

“Deze cruiseactiviteit is zeer belangrijk voor de provincie”, aldus provincieraadslid Kurt Himpe. “Westtoer beschikt niet over concrete gegevens wat de passagiers bezoeken, maar volgens een inschatting doet de helft een individuele uitstap. Voor deze mensen is er een shuttledienst tussen de cruiseschepen en het station van Blankenberge. De andere helft neemt deel aan georganiseerde bezoeken aan Brugge, de Westhoek, Gent, Brussel, Antwerpen…”.

Monopolie

Uit het antwoord op de schriftelijke vraag blijkt dat de georganiseerde bezoeken in handen zijn van één firma. “Dit is een zeer verrassende en eigenlijk ook verontrustende vaststelling”, aldus Himpe. “Het gaat jaarlijks om tienduizenden passagiers en monopoliseert één firma deze markt. Die firma is blijkbaar hofleverancier van alle cruisemaatschappijen.”

“Stijging geen groot probleem voor toeristische sites”

 Volgens Westtoer vormt de stijging van het aantal cruiseschepen geen groot probleem voor de toeristische sites. De meeste sites zijn voorbereid op een stijging van het aantal bezoekers. Voor enkele toplocaties in de provincie kan er tijdens bepaalde periodes een capaciteitsprobleem zijn, maar Westtoer zal die informatie aan de betrokken firma bezorgen. Westtoer zal ook in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog een overleg hebben met de betrokken firma om te kijken hoe de toeristische programma’s nog beter kunnen uitgewerkt worden voor de rederijen die op dit moment de Westhoek nog niet opnemen in het bezoekersprogramma.

Kurt Himpe - Provincieraadslid

http://1.bp.blogspot.com/_J7EdQWfcPrs/S9_ZB2bEnhI/AAAAAAAATX4/0f9uWQdShJY/s1600/QM2_DSC02025_resize.JPG