Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Beschermingsaanvraag voor oude Izegemse elektriciteitscentrale en schoorsteen

10 januari 2014

Stad Izegem heeft de beschermingsprocedure voor de oude elektriciteitscentrale en de schoorsteen in de Prins Albertlaan opgestart. “Een bescherming van het historisch pand zal het behoud van de erfgoedwaarde garanderen en een optimaal beheer van de beschermde stoommachine ten goede komen”, aldus schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA). Het dossier werd begeleid door de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst BIE-RADAR.

“Na een reeks plaatsbezoeken van erfgoedconsulenten kregen we een principiële goedkeuring en weten we dat het gebouw beschermingswaardig is. De stoommachine zelf is omwille van de industrieel-archeologische waarde al beschermd sinds 1978. Vreemd genoeg zijn het gebouw en de schoorsteen niet beschermd”, zegt de schepen. “Zowel het gebouw als de schoorsteen zijn aan een dringende opknapbeurt toe.”

“Het gebouw werd in 1936 gebouwd voor de stoommachine. Intussen is deze machine de grootst bewaarde stoommachine in Vlaanderen. De ketel en de oven zijn verdwenen. De schoorsteen is dan weer beeldbepalend, maakt deel uit van de stoommachine en is de hoogste en bijna enige overgebleven schoorsteen in Izegem. Vroeger waren er tientallen. De stoommachine en de schoorsteen kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de uitwerking van de museumsite Eperon d’Or en daarom wil het stadsbestuur starten met de herstelling ervan. Maar we hopen uiteraard in aanmerking te komen voor subsidies en daarom is de bescherming nodig.”

Onderhoud stoommachine

“De machine zelf wordt momenteel maandelijks onderhouden door een groep vrijwilligers. Dankzij hun inzet en vele werk is de stoommachine zelf in zeer goede staat. De aandacht die het stadsbestuur nu wil besteden aan de site van de stoommachine is dan ook een waardering voor hun werk”, stelt Himpe. “Intussen heeft de stad ook al een goedkeuring gekregen voor een subsidie voor het onderhoud van de stoommachine.”

Kurt Himpe - Schepen van Erfgoed