Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Komende jaren opnieuw belangrijke investeringen voor kanaal Roeselare-Leie

12 september 2011

De komende jaren zal Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) een reeks belangrijke investeringswerken uitvoeren op het kanaal Roeselare-Leie. Dat antwoordde Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) op een parlementaire vraag die gemeenteraadslid Kurt Himpe (N-VA) liet stellen.

In Ingelmunster komt er niet alleen een nieuwe Dorpsbrug, ook de kaaimuur zal er hersteld worden. Via een publiek-private samenwerking wordt een kaaimuur gebouwd ter hoogte van Haven-Zuid in Roeselare. Dit jaar start ook een studie naar de toekomstmogelijkheden van het kanaal Roeselare-Leie in het kader van het project Seine-Schelde.

Belangrijke verkeersader voor regio

“Uit de cijfers van het aantal scheepsbewegingen in het sas van Ooigem en de opgemeten tonnages verscheepte goederen blijkt dat het kanaal een belangrijke verkeersader blijft in de regio. In 2009 waren er in totaal 8.320 versaste schepen, in 2010 steeg dit tot 8.896. Het aantal verscheepte tonnages bedroeg in 2009 meer dan 3,2 miljoen en in 2010 iets meer dan 3,5 miljoen ton”, aldus Kurt Himpe die de cijfers vergeleek met de periode 2000-2008. “2008 was een piekjaar met meer dan 3,6 miljoen ton.”

Het aantal bedrijven met een rechtstreekse aansluiting op het kanaal voor het laden en lossen van grondstoffen en afgewerkte producten bleef de laatste jaren gelijk. “In 2009 waren er 26 bedrijven aangesloten, waarvan de meeste in Roeselare en Izegem. In de laatste vijf jaar zijn er in Roeselare kaaimuren gebouwd ter hoogte van de bedrijven Clewatra nv en G&V Unitank Storage Belgium nv”.

Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) peilde ook naar de bijdrage van W&Z aan de viering van het 150-jarige bestaan van het kanaal in 2012. Er komt een infomoment voor de regionale bedrijven met mogelijkheden over het gebruik van de waterweg en er zal een boottocht georganiseerd worden voor de lokale overheden. Er komen langs het kanaal ook informatieborden voor het publiek met algemene informatie over W&Z, watergebonden transport en technische informatie over de verscheidene bruggen.

Kurt Himpe  - Gemeenteraadslid N-VA

Wilfried Vandaele - Vlaams parlementslid N-VA