Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Infrabel investeert in betere beveiliging spoorlijn

18 mei 2010

Er komen investeringen in een betere beveiliging van de spoorlijn Brugge-Kortrijk ter hoogte van de Emelgembrug. Dat vernam gemeenteraadslid Kurt Himpe (N-VA) van Infrabel.

Infrabel werd door het raadslid op de hoogte gebracht van een risicovolle situatie in de buurt van de Emelgembrug in Izegem. Er gebeurde een uitgebreide analyse van de omgeving en Infrabel stelde vast dat door de gemakkelijke toegankelijkheid van de spoorweginfrastructuur er inderdaad een verhoogd risico is. Daarom plant Infrabel langs beide zijden van de spoorweginfrastructuur een betere omheining, ook al omdat net langs de spoorlijn ook een school gelegen is.

“Op die plaats dwarsen ook nog altijd heel wat mensen het spoor. Wandelaars, lopers… die zich op het jaagpad langs het kanaal Roeselare-Leie bevinden, gebruiken die plaats om de spoorlijn te dwarsen en gaan dan verder op het fiets- en wandelpad achter het kasteel Blauwhuis”, stelt raadslid Himpe. “Door een afsluiting te plaatsen langs de spoorlijn wordt de mogelijkheid om het spoor te dwarsen heel wat kleiner”. Op die plaats was er vroeger een onbewaakte overweg, maar die is al jaren geleden buiten gebruik gesteld.

Volgens Infrabel zullen deze werken wel een tijdje duren. In afwachting zal er regelmatig toezicht zijn.

Zelfdodingen

Gemeenteraadslid Kurt Himpe vroeg specifieke maatregelen aan de Emelgembrug in Izegem omdat er op die plaats ook al een aantal (pogingen tot) zelfdoding op de spoorlijn waren.

In de periode 2005-2008 gebeurden er in totaal 12 zelfdodingen en pogingen tot zelfdoding langs de spoorlijn Kortrijk-Brugge op het grondgebied van Izegem en Roeselare. Uit statistieken die raadslid Himpe bij de RIHO-politiezone opvroeg, blijkt niet alleen dat er een groot aantal zelfdodingen en pogingen tot zelfdoding waren, maar er waren de voorbije jaren ook bijna 25 meldingen waarbij de melder een vermoeden had dat iemand een (poging tot) zelfdoding zou ondernemen door zich voor de trein te werpen. “De betere beveiliging kadert in het actieplan van Infrabel om het aantal zelfdodingen terug te dringen”, besluit Himpe.

Kurt Himpe - Gemeenteraadslid N-VA