Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Dringend investeren in aantal spooraansluitingen van bedrijven en industrieterreinen"

14 juni 2010

Volgens N-VA’er Kurt Himpe is het aantal spooraansluitingen van bedrijven en industrieterreinen in België de laatste twintig jaar zo goed als gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers die het gemeenteraadslid kon inkijken.

“In 1990 waren er nog 415 aansluitingen van bedrijven en bedrijventerreinen, in 2007 was het aantal aansluitingen gedaald tot 224. Koploper is de provincie Antwerpen met 59 aansluitingen”, stelt Himpe. “West-Vlaanderen scoort met 9 aansluitingen maar middelmatig, zeker als we rekening houden met de belangrijke havens Zeebrugge en Oostende en de vele uitgebreide industrieterreinen. Dat het overgrote deel van het sluiten van de spooraansluitingen gebeurt op initiatief van de klant zelf is een teken aan de wand: het spoorvervoer is te duur, waardoor het spoor als alternatief onaantrekkelijk blijft.”

“Tijdens de laatste decennia was er op het vlak van ruimtelijke ordening ook een foute visie: bij de inplanting en de aanleg van nieuwe industriezones werd weinig of geen rekening gehouden met de nabijheid van een spoorlijn. Verscheidene nieuwe industriezones werden aangelegd vele kilometers van de dichtstbijzijnde spoorlijn, zodat het praktisch onmogelijk is ze later nog op het spoor aan te sluiten.”

Izegemse overslagterminal

Sinds 1922 was er ook in Izegem een spooraansluiting naar het bedrijventerrein aan de Zuidkaai. In 1995 werd de machtiging door het Izegemse stadsbestuur echter opgezegd en de spoorverbinding werd in 2007 definitief afgesloten.

“Bij de afbakening van het regionaal stedelijk gebied Roeselare werd een regionaal bedrijventerrein voorzien in de zone tussen de E403, het kanaal Roeselare-Leie, de Roeselaarsestraat en de Sasstraat. Daar is er in de eerste plaats ruimte voor watergebonden industrie die van het kanaal wenst gebruik te maken. Langs de spoorlijn Kortrijk-Brugge komt er ook een strook die bestemd is voor een overslagterminal van spoor- naar wegverkeer. De West-Vlaamse Intercommunale is intussen onderhandelingen opgestart om de percelen te verwerven en dan van start te gaan met de nodige infrastructuurwerken”, stelt N-VA – gemeenteraadslid Kurt Himpe. 

Tabel: evolutie van het aantal spooraansluitingen van bedrijven en industrieterreinen in België 

Jaar

Aantal

1990

415

1995

305

2001

286

2007

224

Kurt Himpe - Gemeenteraadslid N-VA