Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

N-VA wil Nederlandstalige en plaatsgebonden benaming van handelspanden stimuleren

12 februari 2007

Al te vaak duiken in het straatbeeld anderstalige benamingen op voor winkels, gebouwen en horecazaken. Gemeenteraadslid Kurt Himpe (N-VA) stelt daarom voor om een jaarlijkse prijs uit te reiken aan Izegemse handelaars en ondernemers die een Nederlandstalige benaming kiezen voor hun handelszaak. Met de prijs wil het raadslid de handhaving en de bevordering van de Nederlandse taal in Izegem stimuleren.

Naast de Nederlandstalige benaming wil het raadslid ook de plaatsgebonden benaming stimuleren. “Meer en meer verliezen de handelspanden en winkels het historische verband met het pand of de straat waarin ze gelegen zijn. Namen die toponymisch relevant zijn, komen steeds minder voor in het straatbeeld. Kijken we maar naar de studies die de heemkundige kring Ten Mandere uitvoert over de naamgeving in Izegem. Vroeger hadden cafés, winkels… namen die een verband hadden met de straat, de buurt…”, stelt Himpe. Het gebruik van een plaatsgebonden benaming heeft het voordeel dat de stadsgeschiedenis in het straatbeeld blijft leven.

Volgens Himpe kan de uitreiking van de prijs perfect gekoppeld worden aan de jaarlijkse uitreiking van de “Drempels weg-prijs” en de “Architectuurprijs”.

Hij vraagt tijdens de gemeenteraadszitting van 12 februari de goedkeuring voor zijn voorstel.

Kurt Himpe

Gemeenteraadslid N-VA