Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Restauratie van kasteel Blauwhuis bijna afgerond, groendomein blijft toegankelijk

Het Nieuwsblad

14 januari 2021

Met man en macht wordt gewerkt om het zestiende-eeuwse kasteel Blauwhuis in zijn originele glorie te laten schitteren. Momenteel is het interieur aan de beurt. Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA), bevoegd voor Onroerend Erfgoed, trekt nu ruim 271.000 euro uit voor de restauratie.

“De slotfase van de restauratie van kasteel Blauwhuis kan van start gaan”, zegt minister Diependaele.

“Nu is het interieur van het kasteel aan de beurt. Na de werkzaamheden kan dit uniek stukje erfgoed verder gebruikt worden.”

Zoals bekend krijgt het sinds 1981 als monument beschermde kasteel, waarvan de eerste vermeldingen dateren van 1544, onder meer een kantoorfunctie en komt er een restaurant. Het achterliggende koetshuis krijgt eveneens een horecafunctie. Ook daar schieten de werkzaamheden goed op.

“Wat me erg blij maakt, is dat de eigenaar samen met de stad het groendomein voor iedereen toegankelijk zal houden. Het blijft dus erfgoed om van te genieten”, vertelt de minister, die met bijna 300.000 euro over de brug komt.

“Toekomst is verzekerd”

“Dat de restauratie van het iconische kasteel Blauwhuis haar eindfase ingaat en dat er naast de eerdere subsidie van 750.000 euro bijkomende financiële steun komt, is heuglijk nieuws”, zegt Izegems schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA). “Het kasteel Blauwhuis is een toonaangevend erfgoedgebouw waar heel wat Izegemnaren een band mee hebben. Het zal niet alleen opnieuw schitteren, maar ook een mooie invulling krijgen. Zo is de toekomst van het kasteel verzekerd.”

(Frank Meurisse)