Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Zestig procent Izegems stadsarchief al digitaal beschikbaar

www.hln.be

14 april 2020

Het online ter beschikking stellen van het Izegemse stadsarchief gaat ook dezer dagen onverminderd verder.  Archiefschepen Kurt Himpe (N-VA) laat weten dat al 60 procent van de huidige inventaris is afgewerkt. Dat komt neer op 4.200 geďnventariseerde stukken.

In februari vorig jaar werd de online inventaris officieel in gebruik genomen. Daarvoor doet de stad een beroep op Probat, het Provinciaal Beheerprogramma voor Archieftoepassingen. “De huidige aanvulling betreft voornamelijk archiefstukken uit de periode 1850-1950, met dossiers over de steun van het hulp- en voedingscomité rond de Eerste Wereldoorlog, militiedossiers en dossiers over belastingen in Emelgem en Izegem. Ze waren in de eerste helft van de twintigste eeuw blijkbaar zeer inventief om belastingen te heffen, want er waren zelfs belastingen op balkons”, aldus Himpe. 

Handig voor onderzoekers

De online inventaris is alvast een grote tijdsbesparing voor de onderzoekers. Via Probat kan je meteen ook de stukken opvragen en voor inzage laten klaarleggen in het stadsarchief. Uiteraard kan een inzage ook nog steeds aangevraagd worden via het online formulier op de website van de stad.  “In het historisch stadsarchief bevinden zich echte schatten”, zegt schepen Kurt Himpe. “Zo dook een origineel plan op uit 1883 van ‘Pax Intrantibus’, het oude deel van het stadhuis. 

(Valentijn Dumoulein)