Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Tot verbeelding sprekend klooster nog één keer open (voor publiek én voor fotografen)

www.nieuwsblad.be

10 juli 2020

Talloze meisjes zaten er destijds op internaat, velen koesteren er herinneringen aan, anderen penden die gelukkig neer, want sinds een aantal jaar is het klooster de Pélichy verlaten en vervaagden meteen de herinneringen. Op 13 en 20 september openen de deuren nog één keer...

Net zoals de voorbije jaren wordt in september opnieuw een fotoshoot voor beroeps- en amateurfotografen georganiseerd in Izegem. “Dit keer zetten we het leegstaande klooster de Pélichy in de schijnwerpers”, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA).

Op zondag 13 september zal tijdens Open Monumentendag de Gouden kapel van het klooster opengesteld worden voor het publiek. “We maken van de gelegenheid gebruik om ook de resterende delen van het gebouw open te stellen, maar dan exclusief voor beroeps- en amateurfotografen die zich vooraf moeten inschrijven”, verduidelijkt schepen Himpe.

Meteen uitverkocht

De fotografen krijgen een unieke kans om foto’s te maken van de prachtige Gouden en Zilveren kapel, het art-decosalon, de kloostergangen en de slaap- en eetvertrekken. Net als bij de vorige fotoshoots van Izegemse iconische locaties, was ook nu de belangstelling groot. Er registreerde zich zelfs iemand van Berlijn. Doordat alles in een mum van tijd volzet was, werd een tweede fotodag georganiseerd, op 20 september. 

Privékapel

Het klooster en de school dragen een hele historiek met zich mee. Ze werden opgericht in 1806. In de loop van de jaren werd de site telkens uitgebreid en verbouwd. In 1839 werd de Gouden Kapel ingewijd, maar later werd ze uitgebreid en versierd en in 1846 opnieuw gewijd. Het resultaat was een grote barokke kapel met een rijke plafond- en muurbekleding en een monumentaal barok altaar. In de periode 1843 tot 1845 werd onder andere ook de Zilveren Kapel gebouwd, een privékapel voor priester Joseph de Pélichy. De Gouden Kapel is sinds 1981 een beschermd monument. Een ander deel van de gebouwen werd in 2012 beschermd. 

Projectontwikkelaar

De Zusters van Maria verlieten het klooster in 2013 en het gebouw staat sindsdien leeg. De site werd opgekocht door projectontwikkelaar Bouw Bossu. Die heeft al een beheersplan klaar om aan de slag te gaan met de restauratie van de historische en beschermde delen van het complex. De ontwikkelaar is nu verschillende mogelijkheden aan het bestuderen voor de herbestemming van de Gouden en Zilveren kapel en staat ook open voor voorstellen.

De fotoshoot is al aan de vierde editie toe. Na kasteel Wolvenhof, het Patersdomein en de site Strobbe opent nu een andere historische parel de deuren. Geïnteresseerde fotografen moeten zich vooraf registeren via de website van Eperon d’Or. Tussen 10 en 18 uur kunnen elk uur tien fotografen de gebouwen betreden om foto’s te nemen.

(Frank Meurisse)