Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegem krijgt schilderijen van stadsgenoot Leo Paret cadeau

www.kw.be

14 oktober 2020

Het stadsbestuur van Izegem krijgt twee schilderijen van de in 1976 overleden kunstschilder Leo Paret cadeau. Die was zelf Izegemnaar en zoon van een toenmalige borstelfabrikant.

"Er is een duidelijke link tussen de kunstschilder en de stad Izegem, want Leo Paret die leefde van 1896 tot 1976, was de zoon van een toenmalig Izegems schoenfabrikant", verduidelijkt schepen Kurt Himpe (N-VA). "Hij volgde opleidingen in Brugge, Antwerpen en Amsterdam en was één van de inspiratoren om in Brugge een openluchtspel te organiseren, wat in 1938 leidde tot het Heilig Bloedspel door de redemptorist Jozef Boon. Brugge was voor hem een inspiratie en de twee kunstwerken die geschonken worden zijn twee Brugse stadsgezichten.”

“De schilderijen zijn al enkele generaties in eigendom van de familie van de schenkers uit Ukkel en ze deden het voorstel tot schenking omwille van de link met Izegem en om te vermijden dat de kunstwerken zouden verloren gaan. We gaan dan ook heel graag in op het voorstel en zorgen zeker voor een mooie plaats”, zegt schepen Kurt Himpe.

Ruime collectie kunstwerken

De stad Izegem beschikt over een ruime collectie kunstwerken en in de meeste gevallen gaat het om schenkingen. “De voorbije jaren werd bijvoorbeeld een houtskooltekening geschonken door Emelgemnaar Eddy Verfaillie die een plaats kreeg in het stadhuis en we kregen ook een kunstwerk waarin muziekpartituren verwerkt zijn van componist Herman Roelstraete die destijds directeur was van de Izegemse Muziekschool. Dat kunstwerk staat uiteraard in de huidige Kunstacademie in de voorhal van het auditorium dat zijn naam draagt”, aldus Himpe.

Inventariseren voor een expositie

“Heel wat van de schilderijen, etsen, ingekaderde foto’s en andere kunstwerken staan of hangen in het stadhuis. Maar een groot aantal bevindt zich in het stadsarchief en onlangs maakten we al werk van een nieuw opbergsysteem. Een aantal kunstwerken in het stadhuis is geen eigendom van de stad, maar sinds 1997 in bruikleen gegeven door de Vlaamse Gemeenschap. Daaronder bevinden zich werken van gerenommeerde kunstschilders. Bedoeling is om al deze kunstwerken eens grondig te inventariseren, wat dan moet leiden tot een expositie”, besluit schepen Kurt Himpe.

(Valentijn Dumoulein)