Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegem heeft lijst met mogelijke vrouwelijke straatnamen klaar

Het Laatste Nieuws

28 april 2020

De oproep van Radio 1–presentatrice Sofie Lemaire om nieuwe straatnamen naar vrouwen te vernoemen, valt in Izegem niet in dovemansoren. De stad heeft een lijst klaar met mogelijke vrouwelijke straatnamen.

“Izegem telt driehonderd straten en pleinen, waarvan er zestig naar een persoon verwijzen”, weet cultuurschepen Kurt Himpe. “Ook in onze stad is er een grote wanverhouding. Amper 8,5 procent van die zestig straten verwijst naar een vrouw, maar vijf straten dus. Verwijzingen naar bijbelse figuren, zoals de Mariastraat of Onze-Lieve-Vrouwstraat, niet inbegrepen.”

“Van Simonne Spriet tot Mia Deprez”

“De zoektocht naar namen leverde een aantal mogelijke Izegemse verwijzingen op, zoals Simonne Spriet, die de eerste vrouwelijke dokter was in onze stad en Mia Deprez, die als cultureel ambassadeur verschillende prijzen heeft gewonnen in binnen- en buitenland en waarvan zelfs een werk op een postzegel kwam”, gaat Himpe verder. “Vanuit Prizma Campus College kwamen heel wat voorstellen die verbonden zijn met de twee wereldoorlogen. De zoektocht naar namen leverde trouwens ook een mogelijke verwijzing naar een man op, namelijk Omer Denolf. Hij was een onderwijzer die vermoord werd door Duitse soldaten in Kachtem op 19 oktober 1914, de dag die als ‘Schuwe Maandag’ de geschiedenis inging”, besluit cultuurschepen Himpe.

(Valentijn Dumoulein)