Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Eperon d'Or eindigt 2020 op zucht van 70.000 bezoekers "We kijken alvast uit naar 2021 om de deuren weer helemaal open te zetten"

www.nieuwsblad.be

30 december 2020

Het beloofde een schitterend jaar te worden voor Eperon d’Or, maar daar besliste corona anders over. Toch weerden de museummedewerkers zich als duivels in een wijwatervat om middels de nodige creativiteit toch naar buiten te komen. Het lukte: het museum strandde op een zucht van de 70.000 bezoekers sinds de opening.

Sinds de opening in 2017 lokte Eperon d’Or elk jaar ongeveer 20.000 bezoekers, een verdubbeling van wat de vroegere Izegemse musea op de vroegere locaties haalden. “Dit jaar werden we echter gedwongen om lange tijd de deuren te sluiten waardoor we strandden op iets meer dan 5.500 bezoekers. Tijdens de zomermaanden kwamen er gelukkig heel wat gezinnen en individuele bezoekers naar Eperon d’Or en ook Open Monumentendag was een voltreffer”, zegt schepen van Musea Kurt Himpe (N-VA).

“Door corona waren er uiteraard heel wat annulaties van groepen. Dit jaar hebben bijna 6.300 bezoekers hun boeking geschrapt. En in die cijfers zitten natuurlijk niet de groepen die nog van plan waren om te reserveren”, aldus publieksmedewerker Lie Cauwelier. “Gelukkig laten de meeste groepen wel weten dat Eperon d’Or op hun verlanglijstje blijft staan.”

Museumpass

Sinds vorig jaar is Eperon d’Or ook aangesloten bij Museumpass en dat is een schot in de roos. Ongeveer tien procent van de bezoekers dit jaar bezocht het museum met die Museumpass. Omgekeerd kopen ook heel wat mensen zo’n bezoekerskaart in Eperon d’Or.

In tegenstelling tot de voorbije jaren is er in januari geen jaarlijkse sluiting. “Die twee weken worden normaal gezien gebruikt voor de grote schoonmaak en om enkele belangrijke wijzigingen te doen in de vaste museumopstelling”, zegt Kurt Himpe. “Dat is belangrijk voor de conservatie van bepaalde collectiestukken. In het depot hebben we duizenden stukken en door de jaarlijkse aanpassing blijft de museumopstelling verrassend voor de bezoeker. De aanpassingen zullen nu stap voor stap gebeuren.”

Izegems aardewerk

“Mensen snakken naar cultuur en we willen iedereen zo veel mogelijk de kans geven om een bezoek te brengen aan ons museum en zeker ook aan de huidige tijdelijke tentoonstelling ViceVersa met Izegems aardewerk. En dat de mensen echt wel op zoek zijn naar mogelijkheden tot ontspanning bleek afgelopen weekend nog. Heel wat geïnteresseerden reserveerden een plaatsje om Eperon d’Or te bezoeken waardoor we zondag zo goed als volgeboekt waren. We kijken alvast uit naar 2021 om de deuren weer helemaal open te zetten. Daarom organiseren we volgend jaar ook opnieuw een gidsencursus om het aantal gidsen uit te breiden en zo nog meer te kunnen inspelen op de verwachte boekingen van groepen die Eperon d’Or willen bezoeken”, besluit schepen Kurt Himpe.

www.eperondor.be

(Frank Meurisse)