Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

De legendarische Druivelaar-kalenders rolden er ooit van de persen, maar wat overblijft van deze drukkerij wordt nu voor het nageslacht bewaard

Het Nieuwsblad

1 oktober 2020

Het stadsarchief van Izegem is in één klap twintig vierkante meter groter geworden. Drukkerij Strobbe schenkt namelijk haar hele archief aan de stad. “Een bijzonder waardevolle geste”, zegt schepen van Archief Kurt Himpe (N-VA).

Schepen Kurt Himpe weet met zijn geluk geen blijf: het Izegemse stadsarchief krijgt er immers een omvangrijke schenking van de voormalige Drukkerij Strobbe bij. Vorig jaar nog, tijdens de voorbereiding van de jaarlijkse fotoshoot voor professionele en amateurfotografen die toen in de gebouwen van Strobbe werd georganiseerd, was de schepen sterk geďnteresseerd in allerlei documenten die in het archief staken. Nu krijgt de stad ze zomaar allemaal cadeau.

“Het archief van Drukkerij Strobbe is bijzonder waardevol”, zegt Himpe. “Drukkerij Strobbe werd opgericht in 1890 en was met industrieel drukwerk en de verkoop van papier en kantoormateriaal actief tot 2013. Meer dan 120 jaar lang stond de drukkerij in voor het drukwerk van heel wat Izegemse bedrijven en verenigingen. Daardoor is dit historisch bedrijfsarchief heel belangrijk, want het geeft een ruim beeld over het sociaal-economisch leven van onze stad. Daarnaast is dit archief ook een belangrijke meerwaarde voor de werking van de industriële erfgoedsite Eperon d’Or en voor het wetenschappelijk onderzoek dat daar plaatsvindt.”

Antieke drukpersen

De schenking bevat meer dan twintig vierkante meter archiefmateriaal, met een collectie blokkalenders, het archief van de Druivelaar-Le Sablier, eigen drukwerk, drukwerkmodellen, het bedrijfs- en fotoarchief, een grote collectie affiches en nog veel meer.

“Het stadsarchief verwerft ook 360 archiefdozen met de klantendossiers van de periode 1930 tot 2013”, vertelt coördinator Leen Breyne van de Intergemeentelijke Archiefdienst Midwest.

De gebouwen van de voormalige drukkerij krijgen een nieuwe bestemming als onderdak voor de kunstacademie, de bibliotheek, het stadsarchief en de heemkundige kring Ten Mandere. “De schenking van de voormalige drukkerij en van Luc Strobbe bevat ook een antieke drukpers en twee antieke boekbindpersen”, zo geeft schepen Himpe nog mee. “Ze zullen over enkele jaren als aankleding van het gebouw dienen en verwijzen naar de voormalige bestemming van de site. Ook de kunstacademie zal een viertal apparaten in bruikleen krijgen.”

Band niet doorgeknipt

De schenking is zo omvangrijk dat er in het huidige stadsarchief in de kelder van het stadhuis geen plaats voor is. Daarom verhuist de collectie op korte termijn naar de voormalige kantoren van Etiz in de Prins Albertlaan, naast het museum Stoom en Stroom, in afwachting van de ontwikkeling van de nieuwe accommodatie voor kunstacademie, bibliotheek, stadsarchief en heemkundige kring. De band met de familie Strobbe wordt geenszins doorgeknipt: Luc Strobbe zal de komende jaren daar voortwerken aan de inventaris van het bedrijfsarchief. Als de nieuwe accommodatie klaar is, zal het Strobbearchief een plaats krijgen in het historisch stadsarchief op de site Strobbe.

(Frank Meurisse)