Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Cultuurfabriek moet baken worden in de stad: "Iets waar we echt fier op kunnen zijn"

www.nieuwsblad.be

21 augustus 2020

De voormalige gebouwen van de drukkerij Strobbe in het centrum van Izegem worden straks de nieuwe stek voor de kunstacademie, de bibliotheek, het stadsarchief en de heemkundige kring. Er werd voor een ontwerp gekozen waarbij de bestaande gebouwen zo veel mogelijk behouden worden.

De cultuurfabriek wordt het grootste project dat de komende jaren in Izegem zal worden gerealiseerd. Het stadsbestuur voorziet maar liefst 13,5 miljoen euro voor de verwezenlijking ervan. “Het gebouw op de site van de voormalige drukkerij Strobbe moet een baken in onze stad worden. Iets waar we echt fier op zullen zijn”, aldus schepen Caroline Maertens (N-VA).

De stad schreef in haar zoektocht naar een ontwerper een wedstrijd uit. Uiteindelijk werd gekozen voor het Duitse architectenbureau Bel Sozietät, ondersteund door Bureau Bouwtechniek uit Antwerpen. “De ontwerpers zijn uitgegaan van het bestaand gebouw. Het gekozen architectenbureau probeert zo veel mogelijk van de voormalige drukkerij te behouden”, aldus Maertens.

Kruisbestuiving

Het stadsbestuur verwacht dat er op de toekomstige site een maximale kruisbestuiving zal ontstaan. “De site wordt een laboratorium voor cultuur. In 2016 palmde de kunstacademie de locatie al eens in voor de Artiestenfabriek. Alle bezoekers waren toen al onder de indruk van het gebouw en zijn mogelijkheden”, zegt schepen Kurt Himpe (N-VA). De huidige kunstacademie is gehuisvest op verschillende locaties, maar het aantal leerlingen blijft stijgen en dat is dus niet vanzelfsprekend. De toekomstige locatie moet daarvoor een oplossing bieden. 

De bibliotheek dateert intussen ook al van 1990 en voldoet niet meer aan de hedendaagse visie op bibliotheekwerking. “Met meer dan 10.000 bezoekers per maand botsen we op onze grenzen”, aldus de schepen. Ook de heemkundige kring, die momenteel werkt vanuit het stadhuis, krijgt er een plaatsje. Tenslotte zal ook het stadsarchief in de cultuurfabriek ondergebracht worden.

Naam gezocht

Voor de nieuwe site is de stad op zoek naar een klinkende naam. “Een vlag die de lading dekt en die indien mogelijk verwijst naar de kunstacademie, de bibliotheek, het stadsarchief en de heemkundige kring”, aldus Himpe. Voorstellen kunnen tot 1 november worden ingediend via wedstrijd@izegem.be. Ondertussen hoopt het stadsbestuur dat de eerste werken op de site zo snel mogelijk kunnen worden uitgevoerd. “We hopen dat we tegen de start van het schooljaar 2024-2025 klaar zullen zijn.”

(Bert Feys)