Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Bijzondere tentoonstelling Exodus komt naar Izegemse bibliotheek en De Leest

www.kw.be

12 februari 2020

Naar aanleiding van een lezing in de bibliotheek komt een bijzondere tentoonstelling naar Izegem. "Exodus stond eerder al in het MAS in Antwerpen en in de Kazerne Dossin in Mechelen", zegt schepen van Bibliotheek Kurt Himpe. En nu in de Izegemse bibliotheek en De Leest.

De tentoonstelling werd ontworpen door fotograaf en master in de visuele cultuur Hilde Braet . "Ze integreerde zich in 2017 in een asielcentrum van het Rode Kruis en stelde een geďmproviseerde fotostudio op in een van de klaslokalen waarin Nederlandse les gegeven werd. Ze interviewde jonge vluchtelingen en sloot telkens af met de vraag wat geluk voor hen betekende", verduidelijkt bibliothecaris Nicolas Cappelle.

"Esra vluchtte uit Afghanistan en kwam via vele omwegen in het opvangcentrum van het Rode Kruis. Samen met Fateh, Mustafa, Nimo, Duniya en vele andere wachtten ze het resultaat van de procedure af. Er werd een portret gemaakt nadat de getuigenissen geregistreerd werden.

"In 2018 ontmoette Hilde Braet de 95-jarige Charlotte Klipstein die net voor de Tweede Wereldoorlog naar ons land immigreerde. Om aan de deportatie naar Auschwitz te ontsnappen, dook ze verschillende keren onder. Haar verhaal, van toen ze als kleine meisje vanop het balkon van het appartement in Berlijn getuige was van de opkomst van het nazisme tot de vluchtoorden in Vlaanderen, wordt gevisualiseerd met foto's uit haar familiealbum, recente foto's en interviews ", vult schepen Himpe aan.

Deze unieke tentoonstelling is van 8 tot 21 maart gratis te bezoeken in de bibliotheek en van 23 maart tot 1 april in cultuurhuis De Leest.

In 2019 stelde ze haar project voor aan de Stichting Auschwitz, die onmiddellijk enthousiast was over de twee verhaallijnen van Esra en Charlotte en waardoor de tentoonstelling onderdak kreeg in de Kazerne Dossin . "Deze unieke tentoonstelling is van 8 tot 21 maart gratis te bezoeken in de bibliotheek en van 23 maart tot 1 april in cultuurhuis De Leest en is een visuele ondersteuning voor de lezing op 1 april in de Plantijnzaal van de bibliotheek door Christophe Bush, de voormalig directeur van de Kazerne Dossin.

Deze lezing start om 20 uur en de deelnameprijs bedraagt 5 euro ", besluit bibliothecaris Cappelle.

(Lode Blomme)