Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Belgische schoenontwerpers krijgen ereplaats in Eperon d'Or

Het Nieuwsblad

20 januari 2020

Na een korte sluiting is het Izegemse museum Eperon d'Or helemaal gepoetst en opgeblonken voor het nieuwe jaar. Schoenen van Belgische ontwerpers staan er nu in de kijker. Het museum is vanaf dinsdag 21 januari weer open.

Tijdens de eerste twee volle weken van januari bleef Eperon d'Or traditioneel dicht voor de grote schoonmaak. “In die periode werden ook weer enkele stukken uit de permanente collectie vervangen”, zegt schepen van Musea Kurt Himpe (N-VA).

“Dat gebeurt jaarlijks onder meer om nieuwe objecten uit de rijke museumcollectie te kunnen tonen. Drie volledig nieuwe toevoegingen zijn een Franse handgeschilderde borstelcatalogus van ca. 1900, de landkaart van François De Bal uit 1745 en een nieuwe vitrine met een staalkaart van hedendaags Belgisch schoendesign. Daardoor krijgen schoenontwerpers zoals A.F. Vandevorst en Ann Demeulemeester een ereplaats in Eperon d'Or”, zegt schepen van Musea Kurt Himpe (N-VA).

Om een en ander in de kijker te zetten, worden nu ook bustours richting Izegem ingelegd. “Groepen die met de bus naar Izegem komen, kunnen vanaf nu ook een bustour boeken met gids. De gids leidt de bus langs historische gebouwen, mooie plekjes en interessante weetjes. Er zijn vier lussen uitgetekend en alles wordt thematisch ingevuld in overleg met de groep in kwestie”, zegt conservator Hilde Colpaert.

Gegidst museumbezoek

Voor de individuele bezoeker is het onmogelijk telkens een persoonlijke gids te voorzien, maar zij krijgen nu maandelijks de kans om aan te sluiten bij een gegidst museumbezoek. “Vanaf februari 2020 zijn er elke derde zondag van de maand geleide bezoeken, afwisselend over schoenen en borstels. De rondleidingen beginnen om 15 uur en bezoekers kunnen aansluiten zonder dat ze moeten inschrijven of extra betalen”, zegt publieksmedewerker Lieven Lamote.

Ook voor het onderwijs wordt een versnelling hoger geschakeld. De Industriële Revolutie is een belangrijk onderdeel van het lessenpakket van de derde graad middelbaar onderwijs. Eperon d'Or biedt docenten de kans om dit onderwerp op een creatieve manier uit te diepen met een museumbezoek op maat.

Tot slot is er in het museum ook een andere indeling. Zo is de bibliotheek verhuisd van de kelder naar de voormalige administratieve ruimte op de gelijkvloerse verdieping. Ze bevat een duizendtal boeken, brochures en eindwerken, en daarnaast ook complete jaargangen aan magazines, over de museale thema's. Onderzoekers en studenten kunnen ze zo makkelijker raadplegen. De administratie is dan weer verhuisd van het historisch voorgebouw naar de nieuwbouw naast de fabriekshal.

(Frank Meurisse)