Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Belgische schoenontwerpers krijgen ereplaats

De Standaard 

20 januari 2020

Na een korte sluiting is het museum Eperon d'Or in Izegem opgepoetst voor het nieuwe jaar. Schoenen van Belgische ontwerpers staan er nu in de kijker. Het museum is vanaf morgen dinsdag 21 januari weer open.

Tijdens de eerste twee weken van dit jaar bleef Eperon d'Or traditioneel dicht voor een grote schoonmaak. 'In die periode werden weer enkele stukken uit de permanente collectie vervangen', zegt de Izegemse schepen van Musea Kurt Himpe (N-VA).

'Dat gebeurt jaarlijks, om nieuwe objecten uit de museumcollectie te kunnen tonen. Drie nieuwe toevoegingen zijn een Franse handgeschilderde borstelcatalogus van circa 1900, de landkaart van FranÁois De Bal uit 1745 en een nieuwe vitrine met een staalkaart van hedendaags Belgisch schoendesign. Daardoor krijgen schoenontwerpers zoals A.F. Vandevorst en Ann Demeulemeester een ereplaats in Eperon d'Or', zegt Himpe.

Er worden nu ook bustours ingelegd. 'Groepen die met de bus naar Izegem komen, kunnen vanaf nu een tour met gids boeken. De gids leidt de bus langs historische gebouwen en mooie plekjes. Er zijn vier lussen uitgetekend en alles wordt thematisch ingevuld in overleg met de groep in kwestie', zegt conservator Hilde Colpaert.

IndustriŽle Revolutie

Voor de individuele bezoeker is het onmogelijk telkens een persoonlijke gids te voorzien, maar zij krijgen maandelijks de kans om aan te sluiten bij een gegidst museumbezoek. 'Vanaf februari 2020 zijn er elke derde zondag van de maand geleide bezoeken, afwisselend over schoenen en borstels. De rondleidingen beginnen om 15 uur en bezoekers kunnen aansluiten zonder dat ze moeten inschrijven of extra betalen', zegt publieksmedewerker Lieven Lamote.

Ook voor het onderwijs wordt een versnelling hoger geschakeld. De IndustriŽle Revolutie is een belangrijk onderdeel van het lessenpakket van de derde graad middelbaar onderwijs. Eperon d'Or biedt docenten de kans om dit onderwerp op een creatieve manier uit te diepen met een museumbezoek op maat.

Tot slot is er in het museum ook een andere indeling. Zo is de bibliotheek verhuisd van de kelder naar de voormalige administratieve ruimte op de gelijkvloerse verdieping.

(Frank Meurisse)